top of page

Rood lichttherapie voor spiergroei, meer kracht en sneller herstel

Rood lichttherapie is een methode die wereldwijd steeds vaker gebruikt wordt door sporters. Zowel professionele atleten als de recreatieve sporter.

 

''Waarom zouden sporters gebruik maken van rood lichttherapie?''

Simpel, er worden steeds meer onderzoeken gepubliceerd die veelbelovende resultaten geven, zoals: beter herstel, spiergroei en spierkracht. Als dit interessant voor je klinkt, lees dan zeker verder. In de rest van het artikel zullen we aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken laten zien welke voordelen rood lichttherapie voor jou als sporter heeft.

 

Energie

Onze lichaamsfuncties zijn afhankelijk van energie, en dat is overduidelijk bij de werking van spieren. Een overvloed aan energie zal je training en prestaties logischerwijs optimaliseren, en bij een tekort aan energie zal het onmogelijk zijn goed te kunnen trainen en presteren.

Wat de rode en nabij infrarode golflengtes aan licht doen is het zorgen voor een hogere energie productie in de mitochondria, de zogenaamde ''energiefabriekjes'' van onze cellen.

Vergeleken met andere lichaamscellen, bevatten de spiercellen het meeste mitochondria. Wanneer we met rood lichttherapie de energie productie stimuleren in de cellen, merken we dat het meest in de spieren. Klik hier als je meer wilt lezen over hoe rood lichttherapie de energiestofwisseling verbetert.

Groei en herstel

Spierstamcellen, genaamd myosatalietcellen, reguleren de groei en herstel van spiercellen. Deze cellen worden actief na schade van training of blessures. Rood lichttherapie werkt direct op die myosataliet cellen door de werking ervan te stimuleren, waardoor het herstel en groei van spieren sneller en efficiënter verloopt (1,5).

Ontsteking

Bij spierschade en stress na training is er altijd sprake van ontsteking. Rood en nabij infraroodlicht kan ontsteking verminderen (3) omdat het CO2 verhoogt. CO2 vermindert ontstekingsstofjes (prostaglandines) waardoor herstel sneller en efficiënter verloopt.

 

Je spieren worden direct positief beïnvloed door rood lichttherapie, maar ook via indirecte wegen optimaliseert rood lichttherapie je prestaties, herstel en groei. 

 

Testosteron boost

Bij het optimaliseren van de sportprestaties heeft het hormoon testosteron een belangrijke functie, dit hormoon welke voornamelijk in de testes wordt geproduceerd, zorgt voor meer spierkracht, spiergroei, en een sneller herstel na inspanning.

 

Een optimaal testosteron niveau is voor sporters enorm belangrijk.

Er zijn dieronderzoeken die laten zien dat wanneer je rood licht op de testes schijnt, de testosteron productie verhoogt.(11) Bij een andere studie uitgevoerd bij mannen, lieten ze een een stijging zien van testosteron na de behandeling met lichttherapie. Daarnaast zagen ze dat rood lichttherapie het libido verhoogde na behandeling(12).

Schildklier

Energieproductie is onmisbaar voor goed werkende spieren zoals je hierboven hebt gelezen. Je schildklier is een orgaan welke bepalend is voor je stofwisseling en energie huishouding. Wanneer de schildklierfunctie vermindert, kom je sneller aan in gewicht, heb je minder energie en verlopen alle stofwisselingsprocessen trager.

 

Onderzoekers laten zien dat rood lichttherapie helpt om de schildklierwaardes te normaliseren, en dat betekent een betere energiehuishouding.

Betere slaap

Een van de vele voordelen die mensen ervaren met rood lichttherapie is een betere slaap. En zoals elke atleet bekend is, een kampioen wordt je in bed. Tijdens de slaap vindt namelijk het herstel plaats, en wordt je sterker.

 

Optimaliseer je herstel met een betere slaapkwaliteit, dagelijks rood lichttherapie gaat je hierbij helpen. Lees meer over Rood licht Therapie en slaap.


Spiergroei

Ook wel hypertrofie genoemd, is het resultaat van een goed trainingsprogramma. Na een training reageert je lichaam door zich aan te passen, en wordt sterker dan ervoor, en zal het toenemen in omvang. Hypertrofie is met name belangrijk voor bodybuilders of mensen die grotere spieren willen hebben. Ook op oudere leeftijd heb je voordeel van spiermassa, het zorgt voor een goede houding en ontlast de gewrichten.

Onderzoekers lieten deelnemers gedurende 8 weken krachtoefeningen van de benen uitvoeren. De deelnemers werden verdeeld over 3 groepen. Waarbij de ene groep geen oefeningen deed, groep 2 deed alleen krachttraining, en groep 3 deed krachttraining gecombineerd met rood lichttherapie. De groep die krachttraining combineerde met rood lichttherapie had 2 x zoveel spiergroei aan het eind van de 8 weken durende studie dan de groep welke krachttraining deed zonder rood lichttherapie. (2,8) De studie was uitgevoerd bij beginnende sporters, maar is ook veelbelovend voor elke ervaren atleet die meer spiergroei wilt behalen (6, 7,10).

 

Spierkracht

Een dezelfde studie was hebben ze onderzocht of behalve de spieromvang, ook de spierkracht ook toeneemt.

 

Een maximale herhaling werd uitgevoerd bij 2 been oefeningen, de leg press en de leg extension. Hierbij kreeg een groep placebo rood licht na de training, en de tweede groep ontving bijna infrarood licht in de golflengte van 850 nm na de training. De groep die rood lichttherapie ontving had een significante toename in spierkracht in de benen, ten opzichte van de groep die dezelfde oefeningen deed en placebo licht ontving (2). Rood lichttherapie is veilig, en kent geen negatieve bijwerkingen. 

 

Welk licht precies?

Voor het behalen van meer spierkracht, spiergroei en sneller herstel is het belangrijk de juiste lamp te gebruiken. Het belangrijkste is dat het licht door je huid, in je spieren komt. Het nabij infrarode licht in de golflengtes van 810, 830 en 850 nm blijkt ideaal omdat het diep in het spierweefsel penetreert, waarbij de golflengtes van 630 tot 670 nm dat in mindere mate doen. Licht met golflengtes boven de 1000 nm, zoals bijvoorbeeld infrarood warmtelampen, hebben niet hetzelfde effect op de celstofwisseling, infraroodsauna's hebben als functie slechts het genereren van warmte voor zweten en ontspanning. Meer informatie over verschillende golflengtes lees je in deze blog.

rood licht therapie spiergroei
rood licht therapie voor spieren

De Vivo Red Light lampen geven licht af in de golflengte variërend  van 630 nm tot 670 nm, en 810 tot 850 nm, welke je beide tegelijkertijd of apart kunt gebruiken.

Daarnaast wil je verzekeren dat je licht in de juiste dosering schijnt op de spieren. De juiste golflengte met een lage intensiteit geeft niet het therapeutische effect op de spieren. Voor de spieren worden doseringen van 10 tot 60 J/cm2 met succes gebruik in studies, en zijn gemakkelijk te behalen met de Vivo Red Light Therapy toestellen. Meer informatie over de optimale dosering per toestel lees je hier.

Voor of na het trainen?

Nu je de juiste golflengtes, met de juiste lichtkracht weet, is de vraag wanneer je het moet gebruiken. Op dit moment laten studies zien dat de beste resultaten worden behaalt door je voor de training te behandelen (4, 7, 9). Zo heb je de voordelen van betere prestaties, en sneller herstel. Mocht je het liever na de training willen doen is dat uitstekend voor herstel, maar je mist wel de energie boost die rood licht je kan geven voor de training.

rood lichttherapie via huidcontact voor spieren

Tip: Gebruik met rood lichttherapie de huidcontact methode, zo kan het licht tot 5 x zo diep het spierweefsel bereiken. De huidcontact methode is enkel mogelijk met de BioPhoton 2.0 en de BioPhoton+

 

Conclusie

Rood licht therapie is de toekomst voor preventieve en helende gezondheidszorg. Omdat het direct op de energie huishouding werkt, en al onze lichaamssystemen afhankelijk zijn van energie, heeft het voordelen op zoveel verschillende lichaamsfuncties. Onze spieren zijn enorm rijk aan mitochondria, de energie fabrieken in de cellen. Om die reden zien onderzoekers zulke verbluffende resultaten op de groei, herstel, en krachttoename van de spieren.

 

De resultaten die worden behaald zijn zelfs zo groot, dat onderzoekers zich afvragen of het wel eerlijk is dat rood lichttherapie wordt gebruikt in professionele sportcompetities.(6)​​​

Referenties:

(1) Low-level laser (light) therapy (LLLT) on muscle tissue: performance, fatigue and repair benefited by the power of light. Cleber Ferraresi et al. 2012

(2) Effect of low-level laser therapy on muscle adaptation to knee extensor eccentric training. Baroni BM et al. 2015

(3) The low-level laser therapy on muscle injury recovery: literature review. Daniel Rodrigues dos Santos et al. 2010

(4) Does Phototherapy Enhance Skeletal Muscle Contractile Function and Postexercise Recovery? A Systematic Review. Paul A Borsa et al. 2013

(5) Low-level laser therapy (808 nm) contributes to muscle regeneration and prevents fibrosis in rat tibialis anterior muscle after cryolesion. Assis L et al. 2013

(6) Photobiomodulation in human muscle tissue: an advantage in sports performance? Ferraresi C et al. 2016

(7) Muscular pre-conditioning using light-emitting diode therapy (LEDT) for high-intensity exercise: a randomized double-blind placebo-controlled trial with a single elite runner. Ferraresi C et al. 2015

(8) Effects of Light-Emitting Diode Therapy on Muscle Hypertrophy, Gene Expression, Performance, Damage, and Delayed-Onset Muscle Soreness: Case-control Study with a Pair of Identical Twins. Ferraresi C et al. 2016

(9) Effect of phototherapy (low-level laser therapy and light-emitting diode therapy) on exercise performance and markers of exercise recovery: a systematic review with meta-analysis. Leal-Junior EC et al. 2015

(10) Effect of 830 nm low-level laser therapy applied before high-intensity exercises on skeletal muscle recovery in athletes. Leal Junior EC et al. 2009

(11) Ahn JC, Kim YH and Rhee CK. The effects of low level laser therapy (LLLT) on the testis in elevating serum testosterone level in rats. Biomedical Research. 2013; 24(1):28-32.

(12)Fagiolini A et al. Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light. European College of Neuropsychopharmacology. Sept 2016.

bottom of page