top of page

Rood lichttherapie voor Acne: nieuwe inzichten

Bijgewerkt op: 2 jun.

In deze blog:


Wat is acne?


Acne (acne vulgaris) is een huidaandoening waarbij de haarzakjes en talgklieren verstopt raken met dode huidcellen. Hierdoor ontstaan bultjes over de verstopte talgklieren, die bekend staan als mee-eters, puistjes of pukkels. 


Deze aandoening varieert van af en toe een milde uitbraak door stress, een slecht dieet, of hormonale schommelingen. Maar ook meer chronische varianten zoals cystische acne en acne laesies kunnen voorkomen.


Acne veroorzaakt niet alleen ongemak voor de huid, maar kan ook veel impact hebben op de geestelijke gezondheid, resulterend in een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Zelfs nadat ernstige acne is verdwenen, kunnen er acne littekens en een ongelijkmatige huid achterblijven. 


Er zijn enkele behandelingen voor acne, waaronder voorgeschreven medicijnen zoals topische retinoïden, crème met benzoylperoxide, de pil, of soms orale antibiotica. 


Een eenvoudige, goedkoop en natuurlijk alternatief is behandeling met rood lichttherapie.rood licht therapie bij acne gebruik

Rood lichttherapie bij acne: De studies


  • Onderzoekers laten zien dat rood lichttherapie een effectieve behandeling kan zijn voor milde tot matige acne. Na vier behandelingen, tweemaal per week, vertoont 85% van de studie deelnemers een aanzienlijke vermindering van minstens 50% van de acne laesies. Deze behandelsessies, tweemaal per week, resulteren in snellere verbeteringen en minder bijwerkingen dan het gebruik van orale antibiotica. (link studie)

  • Ook in deze studie blijkt dat blootstelling aan rood lichttherapie kan helpen bij het verminderen van acne. Onderzoekers ontdekten dat golflengtes in het nabij infrarode lichtspectrum effectief zijn bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de huidtextuur. (link studie)

  • In dit onderzoek vergeleken ze twee verschillende golflengtes voor de behandeling van acne vulgaris. Ze ontdekten dat rood lichttherapie (630 nm)  effectiever was dan infrarood lichttherapie (890 nm) in het verminderen van acne-laesies. Na 12 behandelsessies over een periode van 10 weken vertoonden de patiënten die werden behandeld met rood licht een aanzienlijke afname van acne-laesies. (link studie)

  • Een andere studie toonde ook aan dat rood lichttherapie effectief was bij de behandeling van acne. Na 8 weken behandeling met een klein rood lichttherapie paneel vertoonden deelnemers significant minder acne laesies op de behandelde zijde van hun gezicht in vergelijking met de onbehandelde zijde. Bovendien werd de ernst van acne, gemeten met behulp van de visuele analoge schaal (VAS), significant verminderd aan het einde van de behandelperiode. (link studie)


  • Update juni 2024: Een nieuwe studie vergeleek de effectiviteit van rood lichttherapie met antibiotica crème bij de behandeling van acne. De studie omvatte 40 patiënten die aan één zijde van hun gezicht werden behandeld met nabij infrarood licht (808 nm) en aan de andere zijde met erytromycine (antibiotica) crème. Na acht behandelingen, tweemaal per week, vertoonden de patiënten betere resultaten aan de lichtzijde dan aan de antibiotica zijde, met minder terugval en geen bijwerkingen. Ook deze studie bevestigt dat rood lichttherapie een veilige, effectieve en voordelige behandelingsoptie is bij acne. (link studie)

rood licht therapie acne resultaat
bronvermelding: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8403573/ >figure 2

''Blauw licht wordt ook veel genoemd in studies. Toch willen we met het gebruik van blauw licht voorzichtig zijn. Hoewel het antibacteriële effect goed is onderzocht, kan blauw licht schade veroorzaken aan de mitochondriën en vrije radicalen produceren, wat kan bijdragen aan versnelde veroudering van de cellen. Toch gebruiken? Dan altijd in gecontroleerde doseringen en in combinatie met rood licht om de nadelige effecten te verzachten.'' (link studie)

effect van rood lichttherapie op de darmflora


Het effect van een gezonde darmflora bij acne


In de zoektocht naar natuurlijke acne behandelingen wordt steeds meer aandacht besteed aan de relatie tussen huid en de darmgezondheid. Studies en ervaringen laten zien dat antibiotica, lang beschouwd als een belangrijke behandeling voor acne, ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. 


Antibiotica kunnen de huidflora veranderen en op den duur resistentie veroorzaken, wat de behandeling bemoeilijkt en complicaties kan veroorzaken. 


Aan de andere kant suggereren onderzoekers dat probiotica (goede bacteriën) veelbelovend zijn in het verbeteren van acne. Door de darmflora positief te beïnvloeden, ontstekingen te verminderen en de huidbarrière te versterken, kunnen probiotica een natuurlijke en effectieve aanvulling vormen op de traditionele behandelmethoden voor acne. (link studie)


Dit onderstreept het belang van een holistische benadering van acne behandeling, waarbij je niet alleen de  huid, maar ook de darmgezondheid wilt verbeteren voor het verlichten van acne.


Ook in een ander onderzoek zien we terug dat een verstoorde balans in de darmflora wordt geassocieerd met een verhoogd risico op acne. Een gezonde darmflora is belangrijk bij acne vanwege de invloed die het heeft op systemische ontsteking, oxidatieve stress en de hormoonbalans. Factoren die allemaal een rol spelen bij de ontwikkeling van acne. De onderzoekers benadrukken ook het belang van gezonde voeding voor het herstellen van de darmflora. (link studie)Rood Lichttherapie en darmflora


Rood lichttherapie blijkt unieke voordelen voor de darmgezondheid te hebben doordat het de darmflora positief kan beïnvloeden. Het rode en nabij-infrarode licht kan gunstige bacteriën vermeerderen en schadelijke verminderen, waardoor de darmflora hersteld wordt. Dit kan ontstekingen verminderen en de darmbarrière versterken, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.


Het gebruik van specifieke golflengtes aan licht op de buik gericht lijkt veelbelovend bij darm gerelateerde aandoeningen, van prikkelbare darmen tot inflammatoire darmziekten, met potentiële voordelen voor de algehele gezondheid. (link studie)Ook in een ander onderzoek zien we dat nabij-infrarood (NIR) licht, met een golflengte van 808 nm, een positief effect heeft op de darmflora. Het is aangetoond dat herhaalde behandelingen met NIR-licht, driemaal per week gedurende twee weken, significante veranderingen in de darmflora veroorzaken. In vergelijking met rood lichttherapie, lijkt NIR-licht een grotere invloed te hebben op de diversiteit van de microben en de toename van gunstige bacteriën. Dit suggereert dat regelmatige behandelingen met NIR-licht gunstig kunnen zijn voor het bevorderen van een gezonde darmflora. (link studie)


Nabij infrarood heeft het vermogen dieper weefsel te bereiken, in tegenstelling tot het rode licht zichtbare licht dat meer oppervlakkig op de huidlagen werkt.Rood lichttherapie bij Acne: Conclusie


Rood lichttherapie is een veelbelovende natuurlijke behandelingsoptie voor acne, waarbij specifieke golflengtes zoals 630, 660, 670 en 810nm effectief zijn gebleken in het verminderen van ontstekingen, acne laesies, en het verbeteren van de huidtextuur. 


Hoewel blauw licht golflengtes door de antibacteriële werking effectief blijken, is het essentieel om voorzichtig te zijn met blauw licht. Het kan schade veroorzaken aan de mitochondriën en vrije radicalen kan produceren, wat kan bijdragen aan versnelde celveroudering. 


Onderzoek toont aan dat nabij infrarood licht, met name 810 nm, ook gunstige effecten kan hebben op de darmflora, wat belangrijk is voor het verminderen van ontstekingen en het versterken van de slijmvliezen. Een gezonde darmflora vermindert acne klachten. Via de huidcontact methode krijg het licht nog dieper in het lichaam, dan bij gebruik op afstand.


Rood en nabij infrarood lichttherapie blijkt een veilige, holistische behandeloptie te zijn bij acnebehandeling, waarbij je niet alleen direct de huid, maar ook via een indirecte manier acne kan aanpakken door de darmgezondheid te verbeteren. Daarnaast zien we dat rood lichttherapie bij consistent gebruik na 1 of 2 maanden resultaten laat zien.


Voor meer advies neem gerust contact met ons op, of lees de veelgestelde vragen.


Meer voordelen van rood lichttherapie voor de huid lees je in dit artikel!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page