top of page

Het anti-aging effect van Rood Licht Therapie

 

Wanneer je ouder wordt, verandert je huid. Al vanaf je 30e gaat je huid tekenen van veroudering vertonen. Rimpels op je voorhoofd, lachrimpels, een fronsrimpel, een verslapte huid, gesprongen haarvaatjes (spinnetjes) en huidverkleuringen.

 

Hoewel dit een natuurlijk proces is, zorgen invloeden zoals stress, tekort aan nutriënten en toxische belasting dat huidveroudering sneller optreed dan nodig is.

Natuurlijk kunnen we de klok niet terugdraaien. Maar we kunnen de effecten van huidveroudering wel minder zichtbaar maken, en vroegtijdige veroudering van de huid voorkomen.

Waarom krijgen we rimpels?

De voornaamste reden is dat wanneer je ouder wordt je huid collageen verliest. Collageen is een eiwit dat voorkomt in ons lichaam, en is mede verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Wanneer we een tekort hebben aan collageen kunnen er rimpels en lijnen ontstaan.

Rood lichttherapie voor een jongere en stevige huid

Er zijn zoveel producten en crèmes op de markt die een jongere huid beloven, waarom zou rood lichttherapie werken?

Onderzoekers laten verbluffende resultaten zien. En omdat de methode relatief nieuw is, zullen we de rest van dit artikel enkele wetenschappelijke studies laten zien om het effect van rood lichttherapie op huidverjonging te kunnen beoordelen.

rood licht therapie collageen

Egale en zachtere huid

In een onderzoek uit 2007(1) kregen 13 deelnemers gedurende 12 weken eenmaal per week een therapeutische dosering rood licht in de golflengte van 633 en 830 nanometer op de huid langs de ogen, en de''neus lippen lijn''.

Na 12 weken rapporteerde 91% van de deelnemers een stevigere huid, en 82% gaf aan een zachtere en egalere huid te hebben op de behandelde plaatsen. Meer onderzoek is natuurlijk nodig, zo zou vaker behandelen wellicht een nog beter resultaat kunnen geven.

Huid elasticiteit

Een andere studie uit 2007 (2) laat ook verbluffende resultaten zien voor de behandeling van rimpels en verbetering van huid elasticiteit. Onderzoekers lieten 76 patiënten 2 maal per week voor 4 weken in totaal gebruik maken van rood lichttherapie uit LED lampen. Na de onderzoeksperiode toonde de onderzoekers aan dat de collageen productie zodanig werd gestimuleerd door het licht, dat de huid elasticiteit toenam, en rimpels verminderden. Geen van de patiënten ondervond bijwerkingen.

Collageen boost

In 2009 lieten onderzoekers ook al zien dat de collageenproductie werd gestimuleerd door rood licht (3). Ze gebruikte rood licht in de golflengte van 660 nm bij de deelnemers, en zagen dat er minder collageen werd afgebroken, en meer werd aangemaakt. Na 12 behandelingen concludeerde de onderzoekers een verbetering van 87% volgens de '' Fitzpatrick wrinkling severity'' meet methodiek, welke wordt gebruikt om de mate van rimpels aan te geven.

De conclusie was dan ook dat rood lichttherapie een veilige behandelmethode is voor iedereen die zijn natuurlijke collageenproductie een boost wilt geven!

rood licht collageen

Sneller resultaat

Ik hoop dat je graag groene thee drinkt! Een onderzoek uit 2009 liet zien dat de combinatie van rood lichttherapie en groene thee een huid verjongend effect heeft (4). Deze mooie synergie heeft te maken met de antioxidanten uit de groene thee. De huid verjongende resultaten van rood licht die eerder werden bereikt in 10 maanden, werd in combinatie met groene thee met slechts 1 maand bereikt. Het enige wat ze deden was voor de behandeling met rood licht, groene thee gevulde doeken voor 20 minuten op de huid leggen om vervolgens de huid te behandelen met rood licht in de golflengte van 670 nm. Deze samenwerking van planten en helend licht blijkt een groot succes, en belooft wellicht meerdere succesvolle synergiën met plantenstoffen in de toekomst.

Conclusie

Rood licht therapie is een veilige manier om je huid op een natuurlijke manier een jongere uitstraling te geven. Het stimuleert de collageen en elastine productie, met als gevolg minder rimpels en een egalere huid.

 

Doseringen voor huidverbetering variëren van 3 tot 15 J/cm2. Waarbij we zichtbaar resultaat zien we na 4 tot 6 weken behandeling. Wil je de exacte dosering per toestel weten? Lees dan deze blog (doseringsgids)

Meer voordelen voor de huid lees je in dit artikel.

Referenties:

(1) J Cosmet Dermatol. 2007 Sep;6(3):189-94

(2) J Photochem Photobiol B. 2007 Jul 27;88(1):51-67. Epub 2007 May 1

(3) J Invest Dermatol. 2009 Dec;129(12):2751-9. doi: 10.1038/jid.2009.186. Epub 2009 Jul 9

(4) Photomed Laser Surg. 2009 Dec;27(6):969-71. doi: 10.1089/pho.2009.2547.

bottom of page