Inmiddels is rood lichttherapie een steeds populairdere methode voor een breed scala aan klachten. Logisch, het is simpel, veilig en effectief.
Met de standaard aanbeveling van 1 tot 2 keer per dag een sessie van 10 tot 20 minuten zie ik al jaren dat mensen verbluffende resultaten boeken.
Toch, om het maximale uit je behandeling te halen, wil je weten wat voor jouw klacht de optimale dosering is.
Klik hier als je direct naar de doseringsadviezen wilt gaan.
Wil je weten hoe we tot de juiste dosering komen? Lees dan verder.
Verschillende doseringen: oppervlakkig weefsel en dieper gelegen weefsel
Beiden vragen om een andere dosering. Met oppervlakkig weefsel bedoel ik de huid. Denk bijvoorbeeld aan collageen aanmaak, vermindering van vlekjes en onzuiverheden maar ook littekenweefsel, acne en de ogen. Typische doseringen die gebruikt worden voor oppervlakkig weefsel ligt rond de 5 tot 15 Joules per cm2 (J/cm2).
Joules zijn een eenheid van energie. Voor bijna alle behandelingen willen we een intensiteit tussen de 3 en 60 Joule per vierkante centimeter (cm²) van je huid. Hoe hoger de Joule-waarde, hoe meer lichtenergie je dus toevoegt aan (een specifiek deel van) je lichaam.
Voor dieper gelegen weefsel, zoals spieren, gewrichten, organen en de hersenen worden typisch hogere dosering gebruikt, van 15 tot 60 J/cm2.
Kijk, nu hebben we duidelijke richtlijnen (zeer specifieke doseringen kunnen we altijd terugvinden in studies). Maar hoe behaal ik die dosering met mijn toestel? Om daarachter te komen, moeten we eerst de lichtkracht weten van ons toestel.
Hoe wordt de lichtkracht bepaald?
In de eerste plaats hebben we het hier over de hoeveelheid licht die een toestel afgeeft, oftewel de lichtkracht.
Dit kun je vinden op de product pagina van je toestel, en wordt uitgedrukt in ‘’mW/cm2’’
Let op: Producenten meten 9 van de 10 keer hun toestellen enkel met ‘’solar power meters’’ (PAR meters). Niet omdat ze zo accuraat zijn, maar juist omdat de waardes hoog uitslaan. Binnen de branche wordt namelijk vanuit marketing het idee gevoed ‘’meer is beter’’. Dat is echter niet het geval (daarover meer hieronder). Wij geven daarom in de productbeschrijving 2 waardes voor lichtkracht. De ene professioneel gemeten (om de echte dosering te bepalen), en de andere met een PAR meter (zodat je kunt vergelijken met andere aanbieders)
Tijd en afstand bepalen de dosering
Nu we de lichtkracht weten van het toestel, kunnen we de lichtkracht verder bepalen door de tijd dat we ons blootstellen aan het licht, en de afstand die we houden tot de lamp.
Hoe groter de afstand tot de lamp, des te minder licht je huid raakt. Hoe langer de sessie duurt, des te hoger wordt je dosering. Best duidelijk toch?
Kortom, ''een toestel moet zoveel mogelijk lichtkracht uitstralen'', gaat niet helemaal op. Aangezien je de dosering licht die op je huid komt ook kunt beïnvloeden met de tijd en afstand die je houd van de lamp.
Laten we gelijk verder gaan met een voorbeeld:
Ons toestel geeft 37 mw/cm2 licht bij een afstand van 30 cm van de lamp. Omdat je het voor je gezichtshuid wilt gebruiken, richt je je op een dosering van 10 J/cm2. Hoelang moet je nu het licht op je gezicht schijnen? Hier is een simpele formule voor:
Tijd (seconden) = (dosering [J/cm2 x 1000 [mW/W] / Lichtkracht (mW/cm2)
In ons voorbeeld: 10 x 1000 / 37 mw/cm2 = 270 seconden = 4,5 minuten therapietijd op een afstand van 30 cm voor het verbeteren van de gezichtshuid.
Bovenstaand wordt misschien een beetje ingewikkeld, maar het is slechts voor informatieve doeleinden. Klik hier als je direct bij de doseringsadviezen wilt komen.
Meer is niet beter: bifasische dosering respons
‘’Laat ik maar wat langer voor de lamp zitten. Ik verbrand er toch niet van (klopt), en dan weet ik zeker dat ik genoeg krijg (niet waar).’’
Het berekenen van de dosering voor rood lichttherapie (RLT) is cruciaal. Te weinig licht is onvoldoende om een gunstig fysiologisch effect te genereren. Echter, omdat RLT bifasisch is, betekent dit dat te veel licht ook niet gunstig is. Wat er gebeurt bij een steeds toenemende lichtdosering is dat de gunstige fysiologische effecten hun hoogtepunt bereiken en vervolgens afnemen, zie grafiek hieronder. Je moet de dosering rond het optimale punt houden.
De bijwerkingen van een te hoge dosering zijn niet negatief in die zin dat er ongemak of medische problemen zullen worden opgemerkt, maar eerder een afname van de voordelen van de behandeling. Dus niet negatief, maar minder positief.
Michael R. Hamblin, Ph.D., die wereldwijd wordt erkend als een autoriteit op het gebied van fotobiomodulatie, stelt: ''We observeren vaak de bifasische dosisrespons, waarbij lage lichtniveaus effectiever blijken dan hogere lichtniveaus''.(link studie).
Rood licht therapie dosering: advies op maat
Wij hebben het rekenwerk voor je gedaan om tot de optimale dosering te komen! Hoe werkt het? Kijk onder het toestel welke je hebt, naar de toepassing. Klik deze aan om direct naar de doseringsheet te gaan! Toch nog vragen? Neem contact met ons op of plan gratis een advies gesprek in.
Vivo Lux 35|
Vivo Lux 60|
Vivo Light FS|
BioPhoton 2.0|
BioPhoton +|Â Â
Comments