top of page

De 4 belangrijkste factoren voor een gezonde en stralend jonge huid

Bijgewerkt op: 5 apr. 2023

Als je mij enkele jaren geleden had gevraagd of je licht kan inzetten voor een mooiere huid, had ik waarschijnlijk gelachen. Toch is dit niet zweverig, maar simpele wetenschap.


Net zoals dat zonlicht je huid sneller veroudert. En dat voeding en leefstijl een enorme impact op je huidgezondheid heeft.


Huidgezondheid, of het nu gaat om vroegtijdige veroudering tegengaan, rimpels, onzuiverheden en acne verminderen. Het is een belangrijk onderwerp voor ons


En dat blijkt wel. Want samen met meer energie en een gezond gewicht, staat huidgezondheid in de top 3 van de meest voorkomende gezondheidsdoelstellingen.


Kijk maar eens om je heen. Pillen en crèmes voor een jonge huid is niet voor niets een miljoenen industrie.


Als dit echt zo goed werkte, waarom dan elke maand weer een nieuw alternatief? En waarom, als je echt heel eerlijk bent, werkt het nooit zo goed als je had gehoopt?


Dan is er ook nog vaak een toxische belasting, en micro plastics in cosmetica. De meeste producten die je op je huid smeert, durf je echt niet op te eten. Maar door het te smeren, komt het net zo goed in je lichaam.


Het lijkt wel alsof het in onze aard zit. We willen een gemakkelijke en snelle oplossing, het liefst uit een potje.


Laten we dit voor nu heel even achter ons laten. En inruilen voor een meer ''holistischer concept''.


Want er is behoefte aan een eerlijke en duurzame oplossing. En ik geloof dat we daarvoor naar het lichaam als een geheel moeten kijken.


Moderne geneeskunde, waarin voor elke lichaamsdeel een aparte specialist is, geeft ons het idee dat alle lichaamsdelen ook echt apart van elkaar werken.


Niets is minder waar. Heel het lichaam werkt als een geheel.


Wist je bijvoorbeeld dat je huidgezondheid verbonden is met je darmfunctie, en je darmen weer met de werking van je hersenen?


Want wanneer je lichaam als geheel gezond is, weerspiegelt je huid dat.


En omgekeerd, wanneer je je onzuivere huid camoufleert met crèmes of make-up, wordt je lichaam van binnen niet gezonder.


Oftewel, laten we teruggaan naar de basis.


Want de grootste stappen in onze huid gezondheid maken we door de belangrijkste fundamenten voor onze gezondheid te optimaliseren. Die fundamenten zijn:

 1. Voeding

 2. Beweging

 3. Stress beperking

 4. Gezond Licht.Wat zijn eigenlijk de oorzaken van huidproblemen en vroegtijdig veroudering van de huid?


Bij onzuiverheden, vlekjes, irritaties, acne of een verhoogde talgproductie zien we altijd een bepaalde mate van ontsteking. En dan bedoel ik niet een ontsteking wanneer je bent gevallen en een dikke rode kloppende knie hebt. Maar een ‘’laaggradige ontsteking’’. Dat is een latente, constant aanwezige milde ontstekingsvorm, die ervoor kan zorgen dat de huid onrustig wordt, met irritaties, vlekjes en puistjes.


Het verlies van stevigheid, en het ontstaan van rimpels komt omdat we het eiwit collageen verliezen onder onze huid.


En, als je te vaak en te lang in de zon ligt, zorgt UV straling er ook voor dat je huid sneller verouderd.


Andere factoren, zoals: alcohol, roken, toxische cosmetica, stress en slaapkwaliteit spelen ook een belangrijke rol.


Voor zoveel verschillende specifieke huidklachten, zijn de oorzaken best algemeen. Laten we even verder inzoomen, en kijken op welke manieren voeding, beweging, stress en licht de huidgezondheid beïnvloed.


 • Bij beweging zien we een betere doorbloeding. Wat de toevoer van voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen ten goede komt. Regelmatig bewegen verlaagt laaggradige ontstekingen in het lichaam. Wanneer je spierversterkende oefeningen doet, komt de huid rond de spieren steviger te staan. Een (plots) verlies van massa daarentegen geeft meer ruimte voor huid, wat rimpels geeft.

 • Een van de kenmerken van chronische stress, is dat het ''katabolisch'' werkt. Dat betekent dat onder stress je lichaam spiermassa afbreekt voor energie. Energie die nodig is om met de stress om te gaan. Verlies van spiermassa is een teken van een lichaam dat ouder wordt. Daarnaast zorgen teveel stresshormonen ervoor dat er minder activiteit is van de regeneratieve hormonen, die juist een (huid)verjongende werking hebben. Stress heeft een negatieve impact op slaap. En bij slaaptekort wordt je vatbaarder voor huidproblematiek.

 • Voeding kan een enorm verschil maken bij huidklachten. Zo zorgt voldoende eiwitinname niet alleen voor het behoud van spiermassa, maar geeft het ook stevigheid aan de huid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is minimaal 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Dat wordt meer als je bijvoorbeeld veel fysiek bezig bent. Met name het eiwit collageen is belangrijk voor de huid. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Dit dierlijke eiwit zit maar weinig in onze voeding. • Oxidatieve schade door roken, alcohol en toxines versnellen de veroudering. Ook van de huidcellen. Antioxidanten uit kleurrijke groente en fruit bevat juist veel antioxidanten. Hoge inname meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals: sojaolie, zonnebloemolie en raapzaadolie hebben een huid verouderende werking doordat ze ontstekingen in het lichaam en de huid stimuleren. Deze vetten zitten bijna altijd verborgen in bewerkte voeding zoals: sauzen, chips, banket en kant en klaar maaltijden.


 • Hoe goed de zon ook mag zijn voor ons, teveel UV uit zonlicht heeft een verouderend effect op de huid. Daarentegen, beschermt rood licht de huid tegen het huid verouderende effect van UV. Blauw licht uit elektronische schermen vermindert de slaapkwaliteit. Slechte nachtrust = ongezonde huid.


Rood lichttherapie heeft een specifiek ontstekingsremmende werking tot diep in de huid

en werkt tegen een scala van huidaandoeningen. Verschillende studies laten ook zien dat rood lichttherapie de lichaamseigen collageen productie stimuleert.Samenvattend


We weten nu dat we voor een stevige, gezonde en jonger uitziende huid ons lichaam als geheel willen ondersteunen. En dat doen we door:


- Spiermassa te behouden.

- Ontstekingsbevorderende voeding zoveel mogelijk vermijden.

- Stresshormonen te verlagen.

- Natuurlijke cosmetica te gebruiken.

- Onze huid niet overmatig bloot te stellen aan UV uit zonlicht.

- Meer collageen inname uit voeding. Of je lichaamseigen collageen productie boosten met rood lichttherapie.

- Rood lichttherapie voor het verlagen van ontstekingen in de huid. Zodat onzuiverheden, vlekjes, rimpels en lijntjes verminderen.Dus wat kan je vandaag nog doen?


Wanneer de gezondheid als geheel niet op orde is, zullen ingewikkelde schoonheidsbehandelingen geen blijvende resultaten geven.


 • Zorg voor voldoende beweging, en dan met name spierversterkende oefeningen. Vermijd zoveel mogelijk moderne zaad oliën zoals zonnebloem en raapzaadolie. En probeer juist veel kleurrijke groenten en fruit te eten voor inname van antioxidanten.


 • Gebruik zo mogelijk natuurlijk mogelijke cosmetica. (als je het kan eten, is smeren altijd veilig).


 • Geniet van de zon, maar gebruik de beschermende werking van rood licht wanneer je je regelmatig blootstelt aan veel zon.Veilige en simpele methodes voor en mooie en gezonde huid zijn er zat, en dat hoeven echt niet altijd grote of ingrijpende methodes te zijn.


Wanneer je een nieuwe gewoonte, of routine implementeert, bedenk dan: Op welke manieren helpt dit mijn lichaam nog meer?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page