top of page

Hoe Rood Lichttherapie je schildklierfunctie verbetert

 

De schildklier is een hormoonklier die zich onder je keel bevindt. Het produceert hormonen die verantwoordelijk zijn voor je stofwisseling, een proces dat effect heeft op je hele lichaam, energie, vetverbranding en je gemoedstoestand.

Een tekort aan schildklierhormoon kan verschillende klachten tot gevolg hebben, zoals:

- Overgewicht

- Vermoeidheid

- Hormonaal disbalans

- Kouwelijkheid

- Droge huid en haren

- Somberheid en depressieve gevoelens

Heb je schildklierklachten, of heb je het idee dat er iets mis is met je schildklier? Dat is niet uitzonderlijk. Want alleen in Nederland zijn er al 1 miljoen mensen met schildklierklachten, waarvan de helft nog niet officieel is gediagnosticeerd, de andere helft gebruikt medicatie(1). De voornaamste oorzaak van een traag werkende schildklier(hypothyroïdie) is de auto-immuunziekte genaamd ''Hashimoto's''.

rood licht therapie trage schildklier

Wat is rood lichttherapie precies, en hoe kan het mijn schildklier helpen? Meer over de algemene werking van rood lichttherapie lees je hier. Nog meer tips om je stofwisseling op een natuurlijke manier te ondersteunen lees je hier.

 

De rest van dit artikel laten we je enkele studies zien waarin lichttherapie een helend effect had voor de schildkliergezondheid.

Geen medicatie meer nodig

Onderzoeken naar het effect van rood en nabij infrarood licht bij schildklierklachten zijn jong, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Een Braziliaans onderzoek liet zien dat na behandeling met rood lichttherapie, schildklierpatiënten het gebruik van hun schildkliermedicatie konden verlagen. Bijna de helft van de onderzochte groep had na de rood lichttherapie behandelingen geen medicatie meer nodig (2).

Hashimoto's

Daarnaast werd door onderzoek duidelijk dat door lichttherapie de algemene schildklierfunctie verbeterde, en de concentratie van het stofje TPOAb in het lichaam lager werd. Laatstgenoemde stof zijn antilichamen die in hoge concentraties aanwezig zijn bij hashimoto patiënten.(2) Hashimoto's is een auto-immuun aandoening van de schildklier.

Een ander onderzoek bij zoogdieren liet zien dat rood lichttherapie niet alleen de schildklier en leverfunctie, maar ook de hoeveelheid rode bloedcellen en antioxidanten in het lichaam verbeterde.(3) Deze lichaamsfuncties zijn allemaal van belang voor een gezonde stofwisseling.

Trage schildklier en fibromyalgie

Veel mensen die last hebben van een trage schildklierwerking ontwikkelen ook fibromyalgie. Het zijn ziektebeelden die vaak samen voorkomen en hebben ook nog eens veel overlap in klachten, zoals: vermoeidheid, spier en gewrichtspijn, en depressie (4).

 

Rood lichttherapie wordt succesvol toegepast tegen de klachten die horen bij fibromyalgie, en daarnaast verbetert het de schildklierfunctie. Wanneer de schildklierfunctie verbetert, nemen ook de fibromyalgie klachten af. In deze blog lees je meer over rood lichttherapie bij fibromyalgie.

Of je nu al lang schildklierpatiënt ben, het vermoeden hebt dat je schildklier functie traag is, of gewoon je stofwisseling een boost wilt geven. Rood lichttherapie is een veilige, gemakkelijke en bewezen methode om je schildklierfunctie te ondersteunen.

rood licht schildklier

Vivo Red Light Therapy

Met de Vivo Red Light lamp heb je de juiste golflengtes aan licht, deze golflengtes hebben de unieke werking dat ze diep in de huid penetreren en zo de hele schildklier bereiken. Het vermogen zorgt ervoor dat je voldoende therapeutisch lichtkracht hebt voor het behalen van de resultaten net als in de studies.

Het enige wat je hoeft te doen is dagelijks het rode en nabij infrarode licht van de Vivo Red Light lamp op je keelgebied te laten schijnen. Zo kun je op een bewezen, veilige manier in slechts een paar minuten per dag je schildklierfunctie ondersteunen. De exacte dosering per toestel lees je in deze blog.

Heb je toch liever persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!

Referenties:

(1) https://www.schildklier.nl/info/over-ons

[2]  Hofling DB, Chavantes MC, et al. Low-level laser in the treatment of patients with hypothyroidism induced by chronic autoimmune thyroiditis: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Lasers in Surgery and Medicine. May 2013; 28(3): 743-53.

[3]  Morcos, N., Omran M., et al. Phototherapeutic Effect of Low-Level Laser on Thyroid Gland of Gamma-Irradiated Rats. Photochemistry and Photobiology. 2015 Jul-Aug; 91(4): 942-51.

[4)  Shomon, Mary. Hypothyroidism and Fibromyalgia--What’s the Connection?

bottom of page