top of page

Wat is Rood Lichttherapie en hoe werkt het?

behandel spieren en gewrichten met rood lichttherapie
rood licht in het lichtspectrum


In het kort:

Rood lichttherapie geeft veilige, geconcentreerde golflengtes aan natuurlijk rood en nabij infrarood licht op je huid. Zonder chemische stoffen, schadelijk UV of hitte. Deze specifieke golflengtes stimuleren de doorbloeding, huidherstel, verlaagt oxidatieve stress en zorgt dat onze lichaamscellen meer energie produceren.
 
Nieuwe kijk op licht:

Licht is enorm handig. Dankzij de zon, lampen in huis en straatverlichting hoeven we niet in het donker door het leven te gaan. We krijgen warmte, en vitamine D3 uit zonlicht. Maar er is meer.
 
Binnen het elektromagnetische spectrum kunnen wij met onze ogen enkel het zichtbare spectrum aan licht waarnemen. Deze kleuren, ook wel golflengtes genoemd, drukken we uit in nanometer (nm). Het zichtbare rode licht heeft een golflengte van 620 tot 700 nm. Het nabij infrarode licht valt net buiten het zichtbare spectrum, met een golflengte van 700 tot 1000 nm.
Rood licht therapie, ook wel fotobiomodulatie, of LLLT (low level laser therapy) genoemd, maakt gebruik van dit rode en nabij infrarode licht.
 
Er zijn inmiddels honderden studies die laten zien dat rood en nabij infrarood licht een bron van energie is voor je lichaam, en dat het direct invloed heeft op hoe je er uitziet, op je prestaties, en hoe je je voelt.

Niet voor niets gebruiken dermatologen, schoonheidssalons, professionele sportclubs en atleten al langer rood lichttherapie.

Voordelen van rood licht therapie zijn:


- Een jonge huid, en een anti-aging effect.
- Betere fysieke en mentale prestaties
- Afvallen
- Ontsteking verlagen
- littekens, acne, striae, eczeem, wondheling en andere huidklachten. En nog veel meer.

En dat op een veilige, en simpele manier.

Krijgt u voldoende van het goede, helende licht?

Niets is zo lekker als het weer lente wordt, wanneer je weer de zon op je huid voelt. Je voelt je vrolijker,  meer ontspannen en hebt meer energie. Dit komt omdat het lichtspectrum van de zon, en dan met name als die opkomt, of ondergaat, veel van het rode en nabij infrarode licht bevat.

Helaas. De korte en donkere winter dagen, gecombineerd met binnen wonen en werken maken het onmogelijk om voldoende rood en infrarood licht binnen te krijgen van de zon.
   
Welk "soort licht" bedoelen we precies?

Studies laten zien dat het meest krachtige therapeutische resultaat bereikt wordt met het rode en nabij infrarode licht in de golflengte tussen de 810 en 850 nm (nanometer), en tussen de 630 en 670 nm. Als dit licht met voldoende intensiteit op je lichaam schijnt ontstaan de therapeutische effecten.

 
 Niet elke rode lichtbron geeft deze werking. Warme infrarood lampen zoals die je bijvoorbeeld in sauna's vindt zijn niet hetzelfde, deze geven alleen warmte. Er zijn ook toestellen op de markt die wel de juiste golflengtes geven, maar niet voldoende intensiteit geven voor het therapeutische effect. Andere golflengtes, zoals de golflengtes in het blauwe spectrum, kunnen bij overmatige toediening (zoals in beeld/telefoonschermen, en TL-verlichting) zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid en je slaappatroon en herstel verstoren. En een teveel aan zonlicht veroudert de huid door de hoeveelheid UVB.

Onze Vivo Red Light Therapy lampen zijn ontwikkelt met de nieuwste LED technologie, en geeft enkel het licht in de meest effectieve golflengtes zoals: 630nm, 660nm, 670nm, 810nm, 830nm en 850 nm . Deze dringen dieper in de huid dan andere golflengtes. Zo behandel je niet alleen de huid, maar kun je ook dieper gelegen weefsel zoals spieren, vetweefsel en organen. Meer informatie over de verschillende golflengtes lees je in deze blog.


 
 
 
 
 
 
 
Hoe werkt het dan?

Het rode licht komt niet alleen op de huid, het dringt ook door in het dieper gelegen weefsel. Hier heeft het zijn unieke werking door het activeren van de zogenaamde ''energiefabrieken'' binnen in onze cellen, ook wel de ''mitochondria'' genoemd, waardoor als gevolg meer energie (ATP) wordt aangemaakt.
 
Onderzoekers geloven dat de verbeterde celfunctie verantwoordelijk is voor het brede scala aan gezondheidsvoordelen.
 
De exacte mechanismes van rood licht zijn nog niet volledig bekend, maar onderzoekers weten wel dat er in de cellen een belangrijk enzym is dat het licht absorbeert, Cytochroom C oxidase (CCO) welke zorgt voor een reactie met het beschermende effect.

Een docent van mij zei eens: ''alles is energie''. Daar bedoelde hij mee dat wanneer cellen voldoende energie hebben, dan pas goed kunnen functioneren, afvalstoffen kwijtraken en voedingstoffen opnemen, met gezondheid als resultaat.

Lichamelijke klachten kunnen we meestal terugvoeren naar een energie tekort op celniveau. Wanneer je bijvoorbeeld vermoeide spieren hebt, wordt er te weinig energie gemaakt in de spiercellen. En als je huid te snel veroudert is dat door een tekort aan energie in je huidcellen. Stimuleer je de energieproductie, dan verbeter je de functie van de cel, en het orgaan/lichaamsdeel waar het onderdeel van is.

De werking van lichttherapie is echter niet alleen lokaal, dus waar je het rode licht op schijnt, maar in het hele lichaam.
 
Toen onderzoekers  bij gezonde mensen op beide onderarmen een schaafwond aanbrachten, behandelden ze één arm met rood lichttherapie. Het rode licht versnelde de wondheling aan beide armen (ten opzichte van de groep die niet behandeld werd met rood licht). Dit effect is ook in dierstudies gezien.

Het is belangrijk om te weten dat de gezondheidsresultaten alleen worden behaalt in de juiste golflengte, met de juiste kracht en regelmatig gebruik.


Waar moet je bij rood lichttherapie op letten?

Zonder voldoende lichtkracht zijn de helende golflengtes niets waard. Je lichtbron heeft dan geen therapeutische waarde.

De lichtkracht, of lichtintensiteit, drukken we uit in mw/cm2, en wordt in principe gemeten op een afstand van 15 cm van de lamp. Je houd de lamp namelijk niet direct tegen je huid (tenzij anders aangegeven), en je wilt er ook niet meters vanaf staan.

Hoe groter de afstand van de lamp, des te meer de lichtkracht afneemt.

Verschillende gezondheidsdoelstellingen vragen om verschillende doseringen, meer over de optimale dosering kun je hier lezen.

Vraag de fabrikant altijd hoe de lichtmeting is gedaan, typisch gebruikte ´solar power meters´ worden namelijk graag gebruikt omdat die hoge meetresultaten geven. Deze zijn echter niet accuraat. Metingen van een derde partij lab zijn nodig voor een accurate meting van de lichtintensiteit (en dus werkzaamheid) van het toestel.


Ons Vivo Red Light Therapy lamp heeft de optimale therapeutische lichtkracht in verschillende golflengtes. Zo hebben onze Lux modellen als eerste lichttherapie toestel op de markt maar liefst 6 golflengtes en nabij infrarood licht.

Meer informatie waar je op moet letten bij aanschaf van een rood lichttherapie toestel kun je in deze blog lezen.

Elke nieuwe batch wordt bij ons getest in een derde partij lab voor effectiviteit. Zo krijg je bij een afstand van 15 cm in een korte tijd je therapeutische dosering ''healing light'' binnen.

Bij Vivo Red Light Therapy willen we een ingewikkelde wetenschap zo makkelijk mogelijk maken, voor iedereen. Veel van je vragen hebben we voor je beantwoord bij veelgestelde vragen.
 
Liever persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

 

Rood Licht golflengtes
bottom of page