top of page

Rood Lichttherapie: de Huidcontact Methode

Bijgewerkt op: 22 jan.

Een ding is je misschien wel opgevallen als je leest over rood lichttherapie, of over het gebruik van toestellen. De behandeling is altijd op een afstand van het lichttherapie toestel.


Er zijn genoeg afbeeldingen en video’s van gebruikers te vinden die een rood lichttherapie behandeling ondergaan van 15 cm afstand tot de lamp, tot soms wel een meter!


hoe gebruik je rood lichttherapie

Dit wordt letterlijk overal ter wereld zo gedaan, met uitstekende resultaten.


Misschien toch een beetje vreemd…


Waarom?De huidcontact methode


Hoewel ‘’behandeling op afstand’’ uitstekend werkt, is het opvallend dat verreweg de meeste studies met rood lichttherapie gedaan zijn met (voornamelijk) laser of LED’s direct op de huid.


Wat zijn de voor en nadelen van lichttherapie direct op de huid?


Waarom wordt de huidcontact methode niet door fabrikanten toegepast?


Lees het in de rest van deze blog!2 Redenen waarom de fabrikant adviseert het toestel op afstand te gebruiken:


1. Warmtevorming/ risico op verbranden


Rood lichttherapie werkt NIET door het genereren van warmte (zoals bij ouderwetse infrarood lampen het geval is). Het kan aangenaam warm voelen, maar dit is meer een bijwerking van de lichtkracht die wordt geproduceerd door het elektronische apparaat (lichttherapie paneel).


Panelen leveren simpelweg te veel lichtkracht, bij huidcontact loop je zelfs het risico op verbranden.


2. Hoge blootstelling EMF


Elektromagnetische straling loopt hoog op in een toestel. Met name het ‘’magnetische veld’’, is door het gebruik van koelventilatoren hoog. Onnatuurlijke EMF is een controversieel onderwerp, en volgens velen is het schadelijk voor de gezondheid. Fabrikanten van rood lichttherapie panelen leveren een gezondheidsproduct. Daarom adviseren zij hun toestellen te gebruiken op een behandel afstand van de lamp, waarbij geen, of nauwelijks schadelijk EMF het lichaam bereikt.Kortom, krachtige rood lichttherapie panelen die op behandelafstand worden gebruikt zijn verreweg de meest populaire keuze wereldwijd.


Toch zijn er ook veel alternatieven die wel veilig direct op de huid worden gebruikt, denk dan aan:

 • LED maskers

 • LED ‘’wraps’’, riemen of banden

 • LED zaklampen (Torch)

 • LED Cap of helm

 • LED ligmat

 • LED paneel ''BioPhoton''


rood licht therapie afstand

Waarom kunnen deze apparaten wel direct op de huid worden gebruikt?


Wat de bovenstaande behandelapparatuur allemaal overeen hebben is dat er geen ventilator in zit, en er geen drivers in zitten verwerkt. Ze werken met een externe adapter, en de lichtkracht is relatief laag vergeleken met een stevig paneel.


Op die manier voorkom je:

 • (over)Verhitting

 • Hoge EMF blootstellingWat zijn de nadelen van huidcontact rood lichttherapie?


Het grootste nadeel is dat de golflengtes gericht de huid beschijnen, en niet in ''diffuse vorm'' de huid bereiken.

Kortom, de golflengtes komen niet samen gemengd op de huid voor een gelijkmatige werking. Voor oppervlakkige werking, dus voor de huid, kan dit een nadeel zijn.


rood licht paneel of masker

Dit is met name het geval bij het gebruik van een LED masker, die juist typisch voor de huid wordt gebruikt. Zoals je ziet op de afbeelding hierboven. Er is geen goede verdeling van de verschillende golflengtes. Wanneer het licht de huid raakt is dat heel gericht en niet gelijkmatig ‘’gemengd''.


Met name voor de huid, wil je de voordelen van alle golflengtes over het gehele gezicht verdeelt. In dat geval lijkt een paneel op behandelafstand effectiever.Voordelen huidcontact rood lichttherapie


Zoals eerder aangegeven, zijn de meeste studies met rood lichttherapie gedaan met huidcontact. Zelfs bekende auteurs en wetenschappers op het gebied van fotobiomodulatie, zoals Dr. Hamblin, geven hun voorkeur aan de huidcontact methode.


Met name voor de behandeling van dieper gelegen weefsel (spieren, organen, gewrichten), lijkt de huidcontact methode efficiënter te werken. De reden hiervan lees je hieronder.


Wat zijn de voordelen van de huidcontact methode?


 • Minder reflectie van licht door de huid.

Onze huid reflecteert 60 tot 90% van het licht dat je erop schijnt. Door de huidcontact methode toe te passen is er minimale reflectie, en maximale absorptie. Je kunt dit zelf testen met een zaklamp. Houd je het licht tegen je duim aan, zal je zien dat het door je duim heen schijnt (wordt rood). Houdt de zaklamp enkele millimeters van je duim huid en je zal zien dat dit nauwelijks het geval is.


rood licht therapie huidcontact methode

 • Diepere penetratie van licht in het weefsel

Doordat minder licht door de huid wordt weerkaatst, zie je dat er meer wordt opgenomen.


Een onderzoek toont zelfs aan dat huidcontact met rood lichttherapie aanzienlijk dieper weefsel penetratie van het licht mogelijk maakt, in vergelijking met de niet-contactmethode. [link studie]


 • Meer voordelen van het ‘’systemische effect’’ van rood lichttherapie.

Het systemische effect van rood lichttherapie verwijst naar het fenomeen waarbij de voordelen van de therapie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, dan het gebied dat direct aan het licht wordt blootgesteld.


Met andere woorden, wanneer een specifiek lichaamsdeel wordt behandeld met rood licht, kunnen de gunstige effecten zich uitbreiden naar andere, meer afgelegen delen van het lichaam.


 • Net zoveel resultaat, minder energieverbruik toestel

Logischerwijs heb je een minder krachtig toestel nodig, omdat de huidcontact methode efficiënter is, door minder reflectie en meer penetratie van licht.
Conclusie


In de wereld van rood lichttherapie is het behandelen op afstand met krachtige panelen de ‘’standaard’’.


Niet geheel zonder reden, het werkt.


Als we studies, en de experts moeten geloven, is de huidcontact methode efficiënter. Met name als het gaat om dieptebehandeling zoals bij spieren, gewrichten, zenuwstelsel, hersenen en organen.


Het is belangrijk om te onthouden dat panelen NIET zijn gemaakt om direct op de huid te gebruiken door het risico op oververhitting en blootstelling aan te hoge EMF waarden. Tenzij specifiek wordt aangegeven.


De Vivo BioPhoton en de BioPhoton+ zijn de enige paneel op de markt die wel direct op de huid mogen worden gebruikt.


Met het groeiende aantal onderzoeken die worden gepubliceerd over rood lichttherapie leren we steeds meer over de verschillende werkingsmechanismes. Omdat het rode licht zo veilig en effectief is kan je vrijwel niets fout doen!


Bij rood lichttherapie heb je echter niet alleen te maken met licht, maar ook met de EMF die de technische onderdelen uitzenden. Houd daarom de behandelafstanden aan die worden geadviseerd door de fabrikant.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page