top of page

Klein toestel, Groot effect: Ontdek 11 systemische toepassingen van Rood Lichttherapie

Bijgewerkt op: 28 apr.

Niet iedereen heeft de ruimte, of het budget om te starten met een groot, ‘’full body’’ rood lichttherapie toestel. Of misschien vind je een kleiner toestel gewoon praktischer, het is tenslotte makkelijk om te dragen, of om mee te reizen.


Kunnen we met een kleiner, gericht rood lichttherapie toestel, ook resultaten over het hele lichaam ervaren?


Ja, dat kan!


In deze blog leer je welke 10 lichaamsdelen je kan behandelen voor een systemische effect.


‘’Het systemische effect van rood lichttherapie verwijst naar het fenomeen waarbij de voordelen van de therapie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, dan het gebied dat direct aan het licht wordt blootgesteld.

Met andere woorden, wanneer een specifiek lichaamsdeel wordt behandeld met rood licht, kunnen de gunstige effecten zich uitbreiden naar andere, meer afgelegen delen van het lichaam.Het systemisch effect: de wetenschap


Deze studie keek naar wat er gebeurt wanneer je rood licht op het lichaam richt, specifiek bij wonden en zenuwletsel (1). Wat hebben ze ontdekt? Het gebruik van het licht bevorderde niet alleen de genezing van de behandelde wond, maar ook van andere wonden op het lichaam die niet direct werden blootgesteld aan het licht.


Dit is opmerkelijk omdat het aantoont dat de positieve effecten van de fotonen verder gaan dan alleen de plek waarop het gericht is. Niet alleen de behandelde wond, maar ook de niet behandelde wonden herstelden sneller dan de controlegroep!


Meerdere studies die de systemische werking laten zien lees je hier (2).Mogelijke werkingsmechanismen van de systemische werking


  • Energieproductie: Het licht kan biochemische reacties in cellen activeren, zoals het bevorderen van ATP-productie (energiebron van cellen). Dit verhoogt de algemene metabolische activiteit van cellen in het hele lichaam. 

  • Vasculaire reacties: Rood lichttherapie heeft invloed op de vasculaire functie door de verwijding van bloedvaten te bevorderen (vasodilatatie). Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de behandelde én aangrenzende gebieden. 

  • Immunomodulatie: Het rode licht beïnvloedt de immuunreactie, waardoor ontstekingsreacties worden gemoduleerd. Dit kan resulteren in een algemeen beter gebalanceerde ontstekingsrespons in het gehele lijf.

  • Hormoonbalans: Rood lichttherapie gericht op hormoonproducerende organen kan de hormoonproductie reguleren. Hormonen zijn essentiële boodschapperstoffen die bepalen hoe je je voelt, en hoe je eruit ziet.11 lichaamsdelen die je kunt behandelen voor een systemisch effect:
1. ''Fotobiomics'': gezonde darmflora


De nieuwe wetenschap ‘’Fotobiomics’’ beschrijft het effect van rood lichttherapie op het microbioom, ofwel de darmflora. Door vermindering van ontsteking kan rood lichttherapie leiden tot positieve veranderingen in het microbioom (4).


Een gezonde darmflora heeft invloed op het immuunsysteem, energie, gemoedstoestand en spijsvertering. 


Tip: Via de huidcontact methode bereikt nog meer licht de darmen.

Het wordt ook steeds gebruikelijker om de darmflora te herstellen om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen. Dit samenspel tussen de darmen en hersenen, de ‘’gut-brain axis’’ genoemd, wordt inmiddels uitgebreid beschreven in de literatuur (5)


Bij de behandeling van Parkinson lijkt lichttherapie op de buik gericht dan ook effectief te werken, naast het logischerwijs behandelen van het hoofd (6).


Kortom, het behandelen van het buik/darm gedeelte is een krachtige manier om systemische voordelen te behalen met rood lichttherapie. 


Fotobiomics: gezonde darmflora met rood licht therapie
2. De ogen (circadiaans ritme)


De ogen zijn de primaire route voor de communicatie van licht informatie naar de hersenen, en zo de rest van het lichaam. Helder licht in de ochtend heb je nodig voor een gezond circadiaans ritme en slaap. 


Je hoeft niet direct in het licht te kijken, met de ogen gesloten bereikt alsnog genoeg licht de retina (ogen).


Helder licht op het gezicht en de ogen kan via die route helpen om alertheid, energieniveaus, slaap en stemming te verbeteren (7).


Dat brengt ons bij de volgende toepassing…


rood licht therapie voor de ogen en circadiaans ritme


3. Het voorhoofd voor hersenfunctie


Het beste gebied om licht bij de hersenen te krijgen is via het voorhoofd. Daar hebben we namelijk geen haar wat licht gedeeltelijk kan reflecteren, en de huid is relatief dun (8).


Het ondersteunen van de hersenfunctie met rood licht therapie kent vele voordelen, zo is het bekend dat rood lichttherapie de cognitieve functie kan verbeteren (9), en (winter)depressie kan verlichten (10).4. Schildklier en stofwisseling


Het is aangetoond dat rood lichttherapie gericht op het halsgebied de werking van de schildklier kan bevorderen. Mensen met een trage schildklier zijn vaak moe en futloos. Wanneer je de schildklierfunctie verbetert merk je dat in heel je lijf.


Daarnaast is de schildklierfunctie essentieel voor het behalen van een gezond gewicht en stofwisseling (11).5. Thymus voor slaap en immuunsysteem


De thymus is een orgaan dat een belangrijke rol speelt voor het immuunsysteem. Dit orgaan zit achter het borstbeen, en is net zoals de pijnappelklier in staat om melatonine (slaaphormoon) te produceren.


Het gebruik van rood licht gericht op de borst 's vroeg op de avond kan een betere slaap bevorderen. Een gezonde nachtrust heeft positieve effecten op je gemoedstoestand en je energie gedurende de dag!


Daarnaast kan rood lichttherapie de immuunfunctie versterken door atrofie van de thymus tegen te gaan (12).


rood licht therapie gericht op de thymus voor slaap en immuunsysteem


6. Nieren en bijnieren


Wanneer je rood licht schijnt op je onderrug waar de nieren en bijnieren zich bevinden, helpt dit voor een gezonde nierfunctie, (13) (14) (15) en de regulatie van stresshormonen te verbeteren (bijnieren).


Een eenvoudige manier om zowel de nieren als de bijnieren te beschijnen is door een paneel tegen de rugleuning van je stoel te plaatsen en ervoor te zitten.


Tip: Via de huidcontact methode bereikt meer licht de nieren.

Een gezonde nierfunctie én hormoonbalans heeft invloed op het functioneren van heel je lichaam!


rood licht therapie voor nieren en bijnieren


7. Geslachtshormonen


De testes (bij de man) en de eierstokken (bij de vrouw) zijn verantwoordelijk voor voor de productie van geslachtshormonen. Deze hormonen reguleren onder andere vruchtbaarheid, energie, spiergroei, gemoedstoestand en botdichtheid.


Onderzoekers laten zien dat rood lichttherapie gericht op de testes of kruisgebied de vruchtbaarheid en productie van testosteron bij mannen ondersteund (16).8. Lymfeklieren


Het lymfesysteem voert afvalstoffen af, en zorgt voor een goede afweer tegen ziektes en infecties. Rood lichttherapie gericht op de lymfe gebieden, de nek, oksel en liezen, kan worden ingezet om de lymfedrainage in het hele lichaam te stimuleren en ontstekingen te verlagen (17)


rood licht therapie voor lymfe en lymfedrainage


9. Stamcellen


Ons beenmerg (binnenste deel botten) is rijk aan stamcellen. Stamcellen zijn in het lichaam van grote waarde voor het herstellen van beschadigd weefsel in heel het lichaam (18). Onderzoekers hebben ontdekt dat rood licht de productie van stamcellen in het beenmerg kan stimuleren.


De meest effectieve lichaamsdelen om het licht te schijnen voor stamcel productie zijn het scheenbeen, het borstbeen en het voorhoofd, aangezien op deze plaatsen het beenmerg het makkelijkst te bereiken is door het licht.


rood licht therapie stamcelproductie


10. De lever


De lever is een vitaal orgaan met zoveel verschillende functies, dat zijn werking invloed uitoefent op heel het lichaam, denk aan:


  • Ontgiften van toxines

  • Spijsverteringsfunctie 

  • Opslag van energie en vitamines

  • De hormoonhuishouding

Interessant genoeg toont onderzoek aan dat rood lichttherapie op verschillende manieren bijzonder gunstig kan zijn voor de leverfunctie. Zo zien we:


1. Bescherming tegen levercirrose: 

In een studie gepubliceerd door Hamblin et al., 2012, werd aangetoond dat rood lichttherapie met een golflengte van 830 nm aanzienlijke bescherming bood tegen levercirrose. Het onderzoek suggereert dat rood lichttherapie ontstekingsremmende eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het verminderen van leverontsteking en het ondersteunen van lever herstel. (19)


2. Verlichting bij leververvetting: 

Een ander onderzoek toonde aan dat lichttherapie de progressie van niet-alcoholische leververvetting kan vertragen. Dit toont het potentieel van rood lichttherapie om te helpen bij het managen van deze steeds vaker voorkomende leveraandoening. (20)


3. Bevordering van levercel regeneratie: 

Volgens een onderzoek uit 2018, kan rood lichttherapie de groei van levercellen bevorderen, wat belangrijk is voor het herstellen en verjongen van de lever, vooral bij leverziektes of na beschadiging. (21)


De lever zit al snel een paar centimeter onder het huidoppervlak. Ook hier lijkt de huidcontact methode een uitstekende oplossing om het weefsel met licht te bereiken.


Houdt de BioPhoton 5 minuten tegen de rechterbovenzijde van de buik, net onder het middenrif.11. Het probleemgebied


En als laatste, natuurlijk de meest voor de hand liggende gerichte behandeling is ‘’het probleemgebied’’. Denk bijvoorbeeld aan die pijnlijke knie, onderrug of het verbeteren van de zichtfunctie.


Wanneer we een specifiek probleemgebied verlichten en herstellen, heeft dat een positieve invloed op het functioneren van je hele lichaam!


rood licht therapie herstel na operatieConclusie


Hoewel een groter paneel natuurlijk enorm prettig werkt, kun je ook met een kleiner paneel resultaten in het hele lichaam verwachten!


Met een kleiner toestel kun je in een behandeling 1 of meerdere specifieke punten ´scannen´ met het licht, voor effecten in heel het lichaam. Dit noemen we het systemische effect.


De traditionele vorm van rood lichttherapie, waar je een behandel afstand van minimaal 15 cm aanhoudt, werkt uitstekend.


Bij de BioPhoton, de BioPhoton+, de Vivo Cap en de Vivo Torch 2.0 krijg je als extra voordeel dat deze via de huidcontact methode kunnen worden gebruikt, waardoor je tot 5 x dieper het lichaamsweefsel kunt bereiken met licht.


Voor de juiste doseringen per klacht verwijs ik je naar deze blog, of de uitgebreide handleiding die je bij je toestel krijgt.0 opmerkingen

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page