top of page

Rood lichttherapie voor ooggezondheid en behandeling oogaandoeningen

Een veelgestelde vraag die we krijgen, is of rood lichttherapie schadelijk is voor je ogen. Een logische vraag, het rode licht kan met name de eerste behandeling best intens zijn. 

 

Nee, het is niet gevaarlijk, sterker nog. Verschillende studies laten zien dat rood lichttherapie een veilige en effectieve behandelmethode is voor het verbeteren van de ooggezondheid.

Nog specifieker, verschillende onderzoeken laten zien dat rood lichttherapie succesvol wordt ingezet bij:

 

1. Diabetische retinopathie

2. Macula degeneratie (leeftijdsgebonden)

3. Staar

4. Refractieafwijkingen

5. Droge ogen

6. Glaucoom

7. Floaters  

In dit artikel laten we zien hoe dat precies werkt.

Rood lichttherapie voor ooggezondheid en behandeling oogaandoeningen

Ogen en licht

Het zal je niet verbazen dat onze ogen enorm belangrijk zijn voor dagelijks functioneren en perceptie van onze omgeving. Een kwetsbaar en een uniek orgaan. Zo kunnen je ogen tot 10 miljoen verschillende kleurtinten waarnemen.

 

Zonlicht lijkt wellicht geen kleur te hebben, maar is voor onze ogen een regenboog aan kleuren: blauw, groen, geel, oranje, rood en violet. Deze basis kleuren, die we ook kunnen uitdrukken in golflengte, vallen tussen de 400 en 700 nanometer. Het menselijk oog kan alleen kleuren in dit spectrum waarnemen. Daarom noemen we dit ook wel het ‘’zichtbare lichtspectrum’’. Nabij infrarood licht valt net buiten het zichtbare lichtspectrum, en kunnen we dus niet waarnemen met onze ogen.

Rood lichttherapie voor ooggezondheid

Blauw licht /junk licht

De zon geeft ons dus verschillende kleuren spectra. In de ochtend is het blauwe licht meer aanwezig. Het blauwe licht zorgt dat we meer cortisol aanmaken, zodat we wakker en alert worden. In de avond is relatief weinig blauw licht, waardoor het lichaam effectief het slaaphormoon melatonine kan aanmaken. Melatonine zorgt voor een slaperig gevoel, waardoor je makkelijk kan inslapen en uitgerust wakker wordt.

 

Tot zover de optimale natuurlijke setting. Want sinds de opkomst van het digitale tijdperk kijken we een groot deel van de dag naar blauw licht. Alle elektronische schermen: tv, pc, laptop, smartphone en kunstlicht geven een overschot aan blauw licht. De gevolgen zijn: moeilijk in slaap komen, of door kunnen slapen, vermoeide ogen, achteruitgang van het zicht en zelfs hormonale disbalansen.

 

Het zal je misschien niet zijn ontgaan, maar blauw licht uit schermen is voor ons lichaam ‘’junk licht’’. Een teveel hiervan is net zo slecht als junkfood.

De voordelen van rood lichttherapie

Als blauw licht zo slecht is voor onze ogen, waarom is rood licht dan wel goed? De werking van rood lichttherapie op ons lijf kun je hier lezen.

De gezondheidsvoordelen die wetenschappers demonstreren vinden plaats bij toediening van rood licht in de golflengte variërend van 630 tot 670 nm, en het nabij infrarode licht in de golflengte van 810 tot 850 nm. Het zijn juist die golflengtes die specifiek op de energie huishouding van de cellen werken. Hoe meer energie aanwezig in een cel, des te beter deze functioneert. Gezonde cellen = een gezond lijf.

Nog een voordeel. Het rode licht werkt meer op het oppervlakte van het lichaam (huid, ogen), terwijl het nabij infrarode licht nog dieper in het lichaamsweefsel kan penetreren. Zo zorgt deze combinatie aan golflengtes dat je tegelijkertijd oppervlakkig, en dieper gelegen weefsel kan behandelen.

De studies die zijn gedaan van rood lichttherapie bij oogklachten zijn veelbelovend.

 

Macula degeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de gele vlek. Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie ga je steeds minder goed zien. En er is weinig (tot niets) aan te doen volgens de specialisten.

Toch is zijn er veelbelovende studies te vinden om het ziektebeeld te verlichten en het zicht te verbeteren.

Een studie uit 2017 liet zien dat wanneer je de retina blootstelt aan 670 nanometer licht, na 1 maand significante verbeteringen werden opgemerkt van retinale (oog)functie. (12) Dat wordt bevestigd in een studie uit 2021(13). Opvallend is dat in beide studies 670 nanometer wordt gebruikt. Maar ook 633 nanometer lijkt effectief in het verbeteren van het ziektebeeld, zelf tot 2 jaar na de behandeling met rood lichttherapie. (11)

 

Glaucoom

Glaucoom is een van de bekendste oogziekten van deze tijd. Patiënten krijgen te maken met blinde vlekken, die ook wel ‘gezichtsvelddefecten’ worden genoemd. De aandoening is een gevolg van een te hoge oogdruk. De kans op de ontwikkeling van glaucoom wordt hoger naarmate je ouder wordt. Twee verschillende onderzoeken laten zien dat rood lichttherapie het hoornvlies en retina beschermt tegen een hoge oogdruk, waardoor de klachten kunnen verminderen. (1) (2)

 

Verminderd gezichtsvermogen

Een studie waarbij het effect van rood lichttherapie op de ooggezondheid werd getest, liet zien dat niet alleen verminderd gezichtsvermogen kan worden voorkomen. Maar ook het zicht verbetert bij de deelnemers met een leeftijd van 50 jaar of ouder, en dat op een veilige en simpele manier.(3) Een studie gedaan over vijf jaar liet ook een significante verbetering zien in zicht vermogen na de behandeling rood lichttherapie. (4)

Oogletsel

Je ogen zijn extreem gevoelig voor letsel. Vaak herstelt letsel aan de ogen langzaam of niet goed, met blijvende klachten tot gevolg. Een studie gedaan bij patiënten die beschadiging hadden opgelopen door een voorwerp(je), zoals een splinter of glas, liet zien dat de heling bijna twee keer zo snel verliep na behandeling met rood lichttherapie.(5) Bij eenzelfde soort studie gedaan bij konijnen zagen onderzoekers dat oogontsteking snel afnam na brandschade aan het hoornvlies.(6)

Te veel druk op de oogzenuw, die loopt van het oog tot de hersenen, kan op termijn resulteren in schade of zelfs afsterven van oogzenuwen. Door het verloren gaan van oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken in het zicht en zelfs uitval van het gezichtsveld. Een studie uit 2015 laat zien dat rood lichttherapie zicht verbetert en afsterving van de cellen kan voorkomen bij patiënten met oogzenuwletsel. (7)

UV, blauw en violet licht kunnen schade geven aan het hoornvlies, ooglens en oogzenuw. Niet alleen licht uit beeldschermen, maar ook huis en straatverlichting bevatten veel blauw licht. Behandeling met rood lichttherapie beschermd je ogen en voorkomt degeneratie.

Geconcentreerde laser lichttherapie is niet geschikt voor het oog, en kan zelfs schade geven. Kies voor rood lichttherapie uit LED's voor een veilige behandeling van de ogen. 

Dosering rood lichttherapie voor ooggezondheid

Kijk tijdens de behandeling niet direct in het licht. Met de ogen gesloten bereikt voldoende licht de retina voor het therapeutische effect. Een korte behandelsessie van minimaal 1 keer per week, tot om de dag is voldoende om resultaat te ervaren. Behandelingen in de ochtend lijken het beste resultaat te geven.

Wil je de exacte dosering weten? Lees hier de specifieke doseringsadviezen.

Nog meer tips voor gezonde ogen? Check de blog voor 6 onbekende methodes om je zicht en oogfunctie te verbeteren.

Referenties:

[1] Núñez-Álvarez C, Del Olmo-Aguado S, Merayo-Lloves J, Osborne NN. Near infra-red light attenuates corneal endothelial cell dysfunction in situ and in vitro. Exp Eye Res. 2017;161:106-115. doi:10.1016/j.exer.2017.06.008

[2] Del Olmo-Aguado S, Núñez-Álvarez C, Osborne NN. Red light of the visual spectrum attenuates cell death in culture and retinal ganglion cell death in situ. Acta Ophthalmol. 2016;94(6):e481-e491. doi:10.1111/aos.12996

[3]Ivandic BT, Ivandic T. Low-level laser therapy improves vision in patients with age-related macular degeneration. Photomed Laser Surg. 2008;26(3):241-245. doi:10.1089/pho.2007.2132

[4] Koev, K., Avramov, L., and Borissova, E.: 2018, {\it Journal of Physics Conference Series} {\bf 992}, 012061.

[5] K. Koev M.D., L. Avramov, and E. Borisova "He-Ne low level laser therapeutic applications for treatment of corneal trauma", Proc. SPIE 7747, 16th International School on Quantum Electronics: Laser Physics and Applications, 774711 (17 January 2011

[6] Rezaei Kanavi M, Tabeie F, Sahebjam F, et al. Short-term effects of extremely low-frequency pulsed electromagnetic field and pulsed low-level laser therapy on rabbit model of corneal alkali burn. Exp Eye Res. 2016;145:216-223. doi:10.1016/j.exer.2016.01.007

[7] Fitzgerald M, Bartlett CA, Payne SC, et al. Near infrared light reduces oxidative stress and preserves function in CNS tissue vulnerable to secondary degeneration following partial transection of the optic nerve. J Neurotrauma. 2010;27(11):2107-2119. doi:10.1089/neu.2010.1426

[8] Photobiomodulation in the treatment of patients with non-center-involving diabetic macular oedema. Tang et al. 2014

[9] Low-intensity far-red light inhibits early lesions that contribute to diabetic retinopathy: in vivo and in vitro. Tang et al. 2013

[10] Treatment with 670 nm light up regulates cytochrome C oxidase expression and reduces inflammation in an age-related macular degeneration model. Begum et al. 2013

[11] “Two year follow-up of low-level laser therapy (LLLT) in patients with age-related macular degeneration (AMD) [ABSTRACT]Koev et al. 2012″​

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5364001/

[13] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34546108/

bottom of page