top of page

Rood Licht therapie lamp kopen? Leer de 10 belangrijkste punten waar je op moet letten voor aanschaf

Bijgewerkt op: 29 apr.

De interesse in Rood lichttherapie toestellen groeit de afgelopen jaren enorm. Uitstekende ervaringen, een breed scala aan wetenschappelijk bewezen voordelen, maar ook een steeds groter aanbod aan lampen zorgt ervoor dat meer mensen starten met rood lichttherapie.


Dit is niet altijd zo geweest, voordat LED lampen in beeld kwamen was behandeling via laser de enige manier om de voordelen van rood lichttherapie te kunnen ervaren.


Laser cabines waren enkel te gebruiken via de betere huid/schoonheidsspecialisten, aangezien deze toestellen gemakkelijk duizenden euro´s kosten.


Snel groeiende technologische vooruitgang en het toenemende gebruik van LED heeft ervoor gezorgd dat deze methode de afgelopen jaren betaalbaar is geworden, waardoor iedereen thuis alle voordelen van rood lichttherapie kan ervaren.


Meer aanbieders/opties betekent ook meer vragen.


  • Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Rood lichttherapie toestel?

  • Is er verschil in kwaliteit?

  • Geven ze allemaal dezelfde resultaten?


Om je hierbij op weg te helpen heb ik deze blog geschreven. Zo weet je precies waar je op moet letten als je verschillende toestellen gaat vergelijken.


Wil je een rood licht therapie lamp kopen? Informeer je dan eerst goed in de volgende punten:In de rest van deze blog zal ik elk onderdeel in meer detail bespreken.


Wat is de beste golflengte?


De afgelopen decennia zijn er honderden studies gedaan waarbij rood lichttherapie werd getest tegen een grote aantal aandoeningen en klachten.


In deze onderzoeken wordt altijd duidelijk aangegeven wel golflengte aan licht wordt gebruikt (nanometer), en in welke dosering (Joules).


Als we spreken over (nabij)rood licht therapie is dat een brede term, zoals je hieronder ziet is het rode spectrum vanaf 620 nm (nanometer) tot 750 nm. En het nabij infrarood licht van 750 nm tot 1000 nm.


rood licht is onderdeel van het zichtbare spectrum

Voor alle duidelijkheid, infrarood lampen en sauna´s hebben een compleet ander effect dan rood lichttherapie. Deze beginnen pas bij 1000 nm. Hierdoor hebben ze een heel andere werking, namelijk verwarmen.


Alle fabrikanten van rood lichttherapie toestellen gebruiken het rode licht in de golflengte van 660 nm, en het nabij infrarode licht in de golflengte van 850 nm.


Waarom? Simpelweg omdat deze golflengtes succesvol zijn gebruikt in wetenschappelijke studies. Daarnaast zijn deze ook het meest voordelig in productie.


Om de resultaten zoals die in studies zijn behaald na te bootsen is het dus belangrijk dat op zijn minst zowel 660 nm en 850 nm licht in je toestel verwerkt zit.


Dit is niet alles, want steeds meer onderzoeken laten goede resultaten zien bij het gebruik van golflengtes zoals 630 en 670nm (rood licht). Maar ook 810nm en 830nm (nabij infrarood).

In de toekomst zal je dan ook steeds vaker toestellen gaan zien waarbij meerdere golflengtes van het rode spectrum in een toestel zitten verwerkt, en dus niet alleen 660 nm en 850 nm.


Kortom, de golflengtes zijn de werkzame bestandsdelen van rood lichttherapie. Met meerdere golflengtes in je toestel heb je een breder therapeutisch bereik.


Let op: Sommige fabrikanten adverteren slim dat hun toestellen verschillende golflengtes bevatten. Vaak bevat het toestel echter maar een klein percentage van de duurdere, waardevolle golflengtes, zoals 810 nm. Controleer daarom altijd de productspecificaties om te zien hoeveel LED's van elke golflengte daadwerkelijk in het toestel zijn geïntegreerd.Lichtkracht


De golflengtes aan licht op zich geven geen resultaat.


Daarvoor moet je ze in de juiste dosering binnen krijgen (Water is een goede dorstlesser maar een druppel water is geen goede dorstlesser)


Niemand heeft tijd en zin om urenlang voor een lamp te zitten/staan.


Met voldoende lichtkracht, is de therapietijd korter en zijn je behandelingen soms efficiënter. Fabrikanten laten dus graag zien hoe hoog de lichtintensiteit van hun toestellen is.


Lichtkracht kun je meten, en wordt uitgedrukt in mw/cm2 of Joules. Deze waarde worden aangegeven door de fabrikant, zo weet je precies welke dosering je binnen krijgt.


Helaas gaat het hier gaat het bij de meeste fabrikanten mis. Men gebruikt graag de goedkope ´solar power meters´; toestellen om de lichtkracht me af te lezen.


Waarom dit een slecht idee is? Ze geven vaak een vertekend beeld van de lichtkracht omdat ze veel hogere (en dus valse) uitslag geven, dan bij professionele meetapparatuur het geval is.


Het zal je misschien niet verbazen dat de meeste fabrikanten graag gebruik maken van deze ´solar power meters´, om hogere lichtkracht testresultaten te laten zien.


Meer lichtkracht = meer resultaat, gaat niet op voor rood lichttherapie, en kan zelfs averechts werken. Het gaat om de optimale dosering, en die verschilt per klacht/doelstelling.

Vivo Red Light Therapy meet de lichtkracht van de toestellen via een derde partij: een lab die gebruikt maakt van professionele meetapparatuur.

Wij delen deze informatie graag, maar deze kan je ook zien in de shop pagina onder ´specificaties´.


Vergeet niet dat naarmate je verder van de lamp af staat, de lichtintensiteit afneemt.


licht intensiteit rood lichttherapie toestel gemeten

Wanneer een krachtige lichtintensiteit wordt gemeten op de LED (dus vanaf 0 cm) geeft dat een slecht beeld van de dosering, aangezien je de lamp nooit tegen je huid drukt. Dit kan ongemakkelijk warm worden en geeft teveel EMF.


Uitzonderingen zijn de BioPhoton en BioPhoton+, dit zijn de enige panelen die via de huidcontact methode zijn te gebruiken.
Tip: Vraag de fabrikant op welke manier de lichtintensiteit is gemeten.

Wat zijn EMF?


´Electric and Magnetic Fields (EMF) is straling dat elk elektronisch apparaat afgeeft. Veel onderzoekers geven aan dat dit op ten duur schadelijk kan zijn voor je DNA en lichaamscellen.


Om diezelfde reden wil je je telefoon niet te lang tegen je hoofd houden.


Schadelijkheid van EMF staat vast, al zal niet iedereen er direct evenveel last van hebben.


hoeveel EMF geeft een rood licht therapie toestel?

Bij een afstand van 15 cm van de lamp is er vrijwel geen EMF meetbaar. Wij geven de lichtdosering dan ook aan vanaf 15 cm bij al onze toestellen.


Uitzonderingen zijn de Vivo Torch, de Vivo Cap de Vivo BioPhoton en de BioPhoton+. Deze toestellen hebben de unieke eigenschap dat ze direct op de huid kunnen worden gebruikt, zonder dat je daarbij wordt blootgesteld aan schadelijk EMF. De huidcontactmethode heeft unieke voordelen.


Duurzaamheid


Een van de redenen dat LED toestellen zo populair zijn is de levensduur. LED´s zijn gemaakt om 50.000 uren mee te kunnen gaan. Dit zal in de realiteit nooit meer zijn, eerder minder.


Behalve de LEDs zijn er nog andere factoren die een rol spelen in de levenduur van een lichttherapie toestel.


Simpel gezegd, hoe meer onderdelen de lamp bevat, de groter de kans dat er op termijn iets stuk gaat. Bluetooth/wifi verbinding, een digitaal schermpje of andere knopjes kunnen mooi en handig zijn maar voegen niets toe aan het therapeutische effect.


De toevoeging van extra onderdelen zorgt er wel voor dat de kosten omhoog gaan, en het vergroot ook de kans dat een van deze onderdelen op termijn het laat afweten.


Let op: LED´s zijn gemaakt om maximaal 50.000 uren mee te kunnen gaan. Fabrikanten die meer aangeven bieden technisch onjuist informatie.

rood licht therapie uit LED

Model


Rood lichttherapie is in vele vormen beschikbaar. Je hebt zelfs apps die claimen dat je rood lichttherapie vanaf je telefoon kunt gebruiken. Leuk idee, alleen is de lichtkracht nooit hoog genoeg van een telefoon of tablet om van therapeutische waarde te kunnen zijn.


Veel mensen gebruiken rood lichttherapie voor het verjongende effect dat het heeft op de gezichtshuid. Gezichtsmasker met rood licht kunnen dan zeker een uitkomst bieden. Het nadeel voor mij zou zijn dat je het niet voor andere lichaamsdelen kunt gebruiken.


Je hebt ook klein formaat ´zaklampen´ die rood licht geven. Een mooie techniek om gericht specifieke plekken te behandelen. Je moet er wel wat meer tijd voor vrij maken als je een groot lichaamsdeel wilt behandelen.


Omdat er verschillende studies zijn gepubliceerd waarin gezegd wordt dat rood lichttherapie ook werkt voor haargroei, zijn er inmiddels ook helmen/petten op de markt waar aan de binnenkant rood licht ledjes zitten, zoals je ziet bij de Vivo Cap. Een mooie uitvinding als je het specifiek voor je hoofdhuid/haargroei of de hersenen wilt gebruiken.


Masker, helpen, pennen, borstels en rood lichttherapie matten zijn stuk voor stuk een mooie uitbreiding in het lichttherapie assortiment.


Verreweg de meeste bedrijven leveren rood lichttherapie LED toestellen in de vorm van panelen, net zoals je dat ziet bij Vivo Red Light Therapy ziet.


Wat mij betreft krijg je hiermee de beste ervaring. Niet alleen omdat de meeste panelen robuuster zijn, ze geven in deze vorm ook een hogere lichtkracht af.


Het grootste voordeel is dat panelen breed inzetbaar zijn. Je hoeft een paneel alleen maar de positioneren voor het lichaamsdeel dat je wilt behandelen. Je hoofd, gezicht/ogen, of misschien die pols waar je last van hebt.


Advies: Panelen geven de mogelijkheid om elk lichaamsdeel mee te behandelen. Om die reden lijken panelen de meest praktische keuze.

Formaat


Als je kiest om rood lichttherapie te gebruiken voor kleinere lichaamsdelen dan heb je je aan een klein toestel voldoende. Als je je hele romp/rug wilt behandelen is een groter toestel een betere optie. Met name sporters vinden het fijn om grote spiergroepen in een keer te behandelen en kiezen voor een ´full body´ formaat.


In deze blog leer je hoe je met een klein toestel, voordelen over het gehele lichaam kunt krijgen.

De juiste formaat keuze hangt af van je gezondheidsdoelstellingen, en je budget.

Wanneer je kiest voor een ´full body´ paneel. Kijk dan niet alleen naar de lengte, maar ook de breedte van een paneel. De meeste full body panelen blijken in de praktijk erg smal met slechts 21 cm breedte (zo krijgen je schouders/zijkant lichaam geen licht als je ervoor staat).


Tip: Een kleiner model neemt weinig ruimte in beslag en kan je gemakkelijk vanaf je bureau gebruiken.

kies het juiste formaat van je rood licht therapie toestel

Service en ondersteuning


Google eens naar rood lichttherapie toestellen en je vindt veel aanbieders die lampen aanbieden via ali express of dropshipping. Een logisch gevolg van een groter wordende vraag.


Velen zullen het met me eens zijn dat je prima opladers, oordopjes of selfiesticks kan kopen via deze voordelige verkoopkanalen.


Bij sommige producten wil je liever een betrouwbare fabrikant.


Helemaal als het om je gezondheid gaat. Een rood lichttherapie is een investering in je gezondheid. Natuurlijk wil je dan zeker weten dat het product goed werkt en daadwerkelijk gezondheidsvoordelen geeft.


Achtergrondinformatie, doseringsadvies en bereikbaarheid voor vragen bij specifieke klachten is daarom juist bij lichttherapie enorm belangrijk. Dit is trouwens de voornaamste reden dat ik Vivo Red Light Therapy ben gestart. Er is een groot aanbod, maar niet aan informatie en ondersteuning dat nodig is om het volle potentieel van rood lichttherapie te ervaren.


Zorg dat je fabrikant altijd bereikbaar is voor Nederlandstalige service en ondersteuning. gebruiksadvies (op maat), eerlijke specificaties. Maar ook duidelijke garantie en retour voorwaardes.


Advies: Neem altijd contact op met de fabrikanten en vraag om advies op maat.

Garantie


En dat brengt me gelijk bij het volgende punt. Want stel dat uitgerekend jouw toestel een fabrieksfout heeft? Moet je het product terugsturen naar een ver land? Kosten voor retourneren bij reparatie kunnen aardig oplopen voor de consument, als je al die garantie hebt.


Advies: Kies een fabrikant met duidelijke voorwaarden, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Dan is een oplossing altijd dichtbij.

Prijs


Je ziet dat de prijs toeneemt naarmate het toestel formaat groter wordt, simpelweg omdat er meer materiaal nodig is. Over het algemeen zie je prijzen beginnen bij € 250 oplopend tot soms wel € 10.000 afhankelijk van het formaat. Sommige bedrijven maken gebruik van leuke speeltjes zoals app, bluetooth verbinden en de mogelijkheid om meerdere lampen te koppelen.


Zoals verwacht ziet dat er leuk uit, maar voegt niets toe aan de uiteindelijke resultaten die je wilt zien.


Om het simpel te houden: resultaat is afhankelijk van: golflengtes > lichtkracht > afstand tot toestel > duur behandeling. Geen geluid (ventilatoren), geen lichtflikkering en schadelijk EMF zullen daarnaast veiligheid en gebruikscomfort verbeteren.


Kleur en reflectie


meer lichtkracht door weerkaatsing via toestel

Behalve je persoonlijke smaak. Heeft de kleur van een rood licht toestel (paneel) ook invloed op de daadwerkelijke hoeveelheid rood licht fotonen (lichtdeeltjes) die je huid opneemt.


Een betere opname van licht betekent meer voordelen.


Ongeveer 90% van het licht wordt door de huid gereflecteerd!


Bij de BioPhoton hebben we gekozen voor een reflectieve coating op het paneel, waardoor licht weer terug wordt weerkaatst.


Ook wit en gekleurde panelen geven reflectie.


Een toestel met zwarte kleur absorbeert licht, geeft nauwelijks reflectie en zorgt dus voor een groter verlies van licht.


Lichtflikkering


Oftewel in hoge snelheid verandering van licht helderheid. Het is bekend dat bij lichtgevoelige mensen, zoals bij epilepsie, zichtbaar lichtflikkering een aanval kan aanwakkeren.


De realiteit is dat flikkering in elke vorm van verlichting plaatsvindt. Echter de snelheid waarmee dit gebeurt zorgt ervoor dat dit niet zichtbaar is voor het menselijk oog.


Verschillende fabrikanten communiceren in hun marketing dat hun toestellen geen flikkering van licht geven.


Moet je je zorgen maken om lichtflikkering?


Ook als je niet epilepsie gevoelig bent is het goed rekening te houden met de mate van flikkering. Het is bekend dat dit de primaire oorzaak is van hoofdpijn en vermoeide ogen in (TL en LED) verlichte kantoorgebouwen.


Natuurlijk zit je niet de hele dag voor je rood lichttherapie lamp. Maar omdat een goed toestel veel lichtkracht afgeeft kan het verschil van het snelle veranderen van licht felheid op ten duur klachten geven.


Al onze toestellen hebben speciale drivers die de schadelijk lichtflikkering wegneemt.


Advies: kies een toestel met geen of minimale lichtflikkering.

De gezondheidsvoordelen van rood lichttherapie zijn al langer bekend. Maar ik hoop dat ik met deze blog voldoende praktische informatie heb kunnen geven die je kunt gebruiken in je zoektocht naar een geschikt toestel.


Wil je een rood licht therapie lamp kopen, maar wil je eerst meer informatie om te zien of het jou kan helpen? Neem dan gerust contact op!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page