top of page

Rood Lichttherapie en EMF

Bijgewerkt op: 4 feb.

Rood lichttherapie toestellen gebruiken elektronica om therapeutische golflengtes aan rood licht te genereren. Deze voordelen zijn uitgebreid beschreven in de literatuur en bekend bij duizenden gebruikers in Nederland en wereldwijd.


Zoals elk elektronisch apparaat, telefoon, laptop of lamp in huis, kunnen ook rood lichttherapie toestellen onnatuurlijk vormen van elektromagnetische straling geven als bijproduct.


Deze onnatuurlijk gegenereerde vormen van straling die we overal in onze woon, werk en leefomgeving tegenkomen noemen we ook wel ´EMF´ (Electro Magnetic Frequencies). Denk aan verlichting, je telefoon, laptop, bluetooth, elektrische tandenborstel, scheerapparaat of föhn.


Je gebruikt de föhn om haar te drogen, de EMF krijg je erbij. Fabrikanten van bovenstaande artikelen hebben het echter nooit over (schadelijk) EMF in hun apparatuur.


Omdat rood lichttherapie specifiek voor de gezondheid wordt gebruikt, is het belangrijk om daar verder in te duiken.


Zijn er manieren om de EMF uit rood lichttherapie toestellen te minimaliseren, zodat je alleen de werkzame stof (rood licht fotonen) binnen krijgt, zonder onnatuurlijke EMF?

Daar gaan we het in deze blog over hebben.


Maar eerst.


Is onnatuurlijk EMF schadelijk?


Er zijn studies die dit aantonen. Toch zal je ook uit veel hoeken horen dat het geen enkel kwaad kan.

De waarheid is per persoon verschillend.


Maar een goed startpunt is: ´de dosis maakt het gif´ Oftewel het zal niet bij iedereen (direct) problemen vormen en anders zien we die vaak op de langer termijn verschijnen.


Toch zijn er ook mensen die aangeven direct klachten te krijgen blij blootstelling aan onnatuurlijk EMF.


Mensen met ´Elektro Hyper Sensitiviteit´ (EHS) hebben verschillende symptomen in de nabijheid van EMF, zoals:


  • Hoofdpijn

  • Tinnitus

  • Duizeligheid

  • Evenwichtstoornis

  • Aandacht en concentratiestoornis

  • Vermoeidheid

  • Slapeloosheid

  • Sombere gevoelens

  • Fibromyalgie


klachten door straling

Deze klachten die EHS patiënten ervaren zijn echt. Genoeg reden om te kijken wat we precies over onnatuurlijk EMF op de gezondheid kunnen vinden.


Volgens studies zorgen de laagfrequentie EMF´s (EL-EMF) voor veranderingen in de celstofwisseling, wat resulteert een stressreactie, verantwoordelijk voor de verandering in hersenfunctie.(1)


Onderzoekers geloven dat er wereldwijd miljoenen mensen EHS hebben. En dit aantal neemt alleen maar toe.(2)


Vanuit de IARC (International Agency for Research on Cancer) laten ze zelfs zien dat EMF´s worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.(3)


Toch zijn er ook vele onderzoekers en fabrikanten die aangeven dat onnatuurlijk straling geen gezondheidsschade geeft.


Het zal misschien jaren duren tot er echt ´consensus´ over is.


Wil je daarop wachten?


Omdat wij toestellen voor de gezondheid ontwikkelen vinden we het wel belangrijk hier bewust naar te kijken. Die kennis gebruiken wij zodat ook mensen met EHS rood lichttherapie kunnen gebruiken, of als je om andere redenen bewust wilt omgaan met straling.


Wat is EMF precies, welke soorten zijn er? Maar vooral, hoe zit het met EMF in rood lichttherapie toestellen?


Wat is EMF?


Je hebt natuurlijke straling (EMF), zoals energie van de zon, van UV tot infrarood. Natuurlijke frequenties magnetisme van de aarde, en gammastraling uit de ruimte. Zelfs het helende rode en nabij infrarode licht kun je een EMF noemen!


Verschillende delen van het elektromagnetische spectrum hebben we namen gegeven zoals: microgolven, infrarood golven, radiogolven, ultraviolet, röntgen, gamma straling en zichtbaar licht. Dit laatste kunnen wij met het menselijk oog waarnemen.


Onnatuurlijk EMF zijn ook gewoon onderdeel van het elektromagnetische spectrum.


rood licht in het electromagnetische spectrum

Vanuit gezondheidsperspectief willen we ons lichaam natuurlijk blootstellen aan straling zoals de mens dat heeft gekend gedurende de evolutie.


We noemen mogelijk schadelijk, niet natuurlijk ontstane EMF ´niet natieve´ EMF, ookwel nnEMF. De mens heeft er evolutionair gezien nog maar weinig ervaring mee.


Mensgemaakte, nieuwe vormen van straling zijn RF (radio frequenties). En de laag frequentie EMF (LF EMF) bestaande uit magnetische velden en elektrische velden.Radio Frequenties (RF) en Rood Lichttherapie.


Radio Frequenties (RF EMF) bestrijkt het frequentiebereik voor draadloze communicatie. Zoals WiFi, mobiele telefoon, bluetooth en andere draadloze apparatuur. Als je lichttherapie toestel geen bluetooth heeft of andere draadloze communicatie, vormen RF EMF uit rood lichttherapie toestellen geen probleem. Wij gebruiken geen draadloze communicatie in onze toestellen.


EMF straling klachten

EMF uit Magnetische Velden


Magnetische velden worden geproduceerd wanneer elektronen snel in een circuit stromen.

Zo kan je energie opwekken door een turbine te laten roteren om stroom op te wekken, zoals bij windenergie. Het tegenovergestelde is een motor of een ventilator. Deze moeten een sterke stroom creëren om elektrische energie om te zetten in mechanische energie, rotatie. In beide gevallen ontstaat een magnetisch veld.


Het zijn dan ook de ventilatoren in de rood lichttherapie toestellen die verantwoordelijk zijn voor magnetische straling.


Hoe krachtiger een lichttherapie toestel is, des te meer er moet worden gekoeld. Waarvoor ventilatoren nodig zijn. Deze zorgen voor een hoger magnetisch veld. Wil je een toestel met een zo laag mogelijk magnetisch veld dan kies je dus voor een paneel zonder ventilator(en).

Het goede nieuws is dat het magnetisch veld snel daalt bij afstand van de lamp. Om die reden worden behandel afstanden altijd aanbevolen vanaf 15 cm van de lamp.


Elektrische velden EMF


Voorbeelden van elektrische velden zien we bij verlichting, statische elektrische schokken en overal waar spanningsverschillen zijn die stroom veroorzaken, zoals bij een plus en minpool van een batterij. Objecten met een groot elektrisch potentieel zoeken een evenwicht met hun omgeving.


Bliksem zoekt het grootst negatieve elektrisch potentieel in de aarde om zijn elektronen te verminderen. Op die manier kunnen we ook elektrische velden verminderen in lichttherapie toestellen, door ervoor te zorgen dat deze is geaard.


Panelen met metalen behuizingen, zoals je bij ons ziet, zijn zelf al geaard. Daardoor is het elektrische veld lager dan een toestel met een plastic/kunststof behuizing.


Bij panelen met een lichtgewicht plastic behuizing, zoals de BioPhoton, hebben we aarding en afscherming van het elektrische veld zelf toegevoegd.


Risico's voor een hoger elektrisch veld bij panelen zijn dus aanwezig bij niet geaarde toestellen met een plastic behuizing.


Conclusie


Natuurlijke EMF van de zon, UV en infraroodstraling zijn onmisbaar voor een optimale gezondheid. In de moderne wereld zijn er echter steeds meer onnatuurlijke vormen van EMF waar we rekening mee moeten houden, helemaal als je daar direct klachten van ondervindt.


Als we kijken naar de veilige hoeveelheid EMF zijn er verschillende theorieën. Hoeveelheden die veilig zijn voor verschillende instanties, kunnen ze alsnog klachten geven bij mensen die daar gevoelig voor zijn (EHS).


Het aantal mensen die aangeeft last te hebben van EMF is groeiende. Tegelijkertijd groeit het aantal gebruiker van rood lichttherapie.Rood lichttherapie en EMF


Wij hebben onze toestellen getest op elektrische en magnetische straling (EMF). Om iedereen te kunnen bedienen zijn al onze Lux modellen van metaal gemaakt en in zijn geheel geaard voor een laag elektrisch veld, op de aanbevolen behandel afstand en behandelfrequentie is ook het magnetisch veld ruim binnen de veilige marge.


De Vivo Torch en de Vivo Cap zijn gemaakt voor direct huidcontact. Beide bevatten geen ventilator, de Cap heeft een externe adapter zodat zodat het elektrisch veld buiten bereik valt van het hoofd.


Heb je zelf last van elektrohypersensitiviteit? Of zoek je een paneel met de laagst gemeten EMF op de markt? Onze Vivo BioPhoton en de BioPhoton+ zijn de meest geschikte opties voor iedereen die een extreem laag EMF paneel zoekt. Elektrisch en Magnetisch veld is zelfs zo laag dat direct huidcontact met de lamp veilig is!

rood licht therapie laag emf huidcontact


Vraag naar de EMF waardes van je rood lichttherapie toestel


De consument heeft behoefte aan informatie over rood lichttherapie en EMF waardes in toestellen. Een positieve trend waar gelukkig steeds meer fabrikanten op inspelen door deze informatie te delen.


Het is daarbij wel essentieel dat er vemeldt wordt op welke afstand de EMF is gemeten. Zoals we weten neemt EMF af, naarmate je afstand tot het toestel groter wordt.

Vanaf een zekere afstand zal je dus geen EMF meten, maar is dat ook de therapeutische behandelafstand?rood licht therapie laag emf
Hier meten we EMF waardes bij de BioPhoton 2.0 met de Trifield TF2 en de ME3030B op 0 cm afstand

Bij twijfel kun je natuurlijk altijd de meten waardes opvragen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios