top of page

Waarom rood lichttherapie niet werkt: 8 Veelvoorkomende Misverstanden

Bijgewerkt op: 1 jun.

Rood lichttherapie is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire behandelmethode, de keuze in toestellen is nu enorm. Helaas lijkt een goede informatievoorziening op sommige punten nog achter te blijven. Sterker nog, er ontstaan steeds meer misverstanden over de juiste toepassing. 


Zo worden de meeste claims gemaakt vanuit marketing overwegingen en het besparen op productiekosten, niet vanuit wetenschappelijk bewijs.


Zonde, want met nieuwste inzichten haal je juist het volledige potentieel uit rood lichttherapie!


Daarom zullen we in deze blog 8 veelvoorkomende misvattingen bespreken, zodat jij nog meer voordelen uit de behandeling kunt halen!1. 850nm is niet de beste nabij-infrarood golflengte


Veel fabrikanten kiezen voor 850nm golflengte LED’s in rood lichttherapie toestellen. Hoewel er aardig wat voordelen toe te schrijven zijn aan deze (met het oog niet zichtbare) golflengte, is de primaire reden dat producenten ervoor kiezen een prijskwestie, ze zijn simpelweg goedkoper te produceren.


Onderzoek toont aan dat 810nm en 830nm in veel gevallen effectiever zijn. Zo zien we dat 810nm diepere penetratie biedt in weefsels (studie 1) en blijkt 830nm geschikt voor zowel dieptewerking en oppervlakkige behandelingen, zoals huidverzorging en wondgenezing.


Daarnaast bevestigen studies dat 830nm dichter bij het absorptiespectrum van cytochroom c oxidase ligt (studie 2), wat leidt tot betere energieproductie.


Dus ondanks de populariteit, blijkt 850nm niet per definitie de beste golflengte te zijn in het nabij infrarode spectrum.


830nm en cytochroom c oxidase


2. 5 Golflengtes is geen breed spectrum


Veel fabrikanten voegen meerdere golflengtes toe aan hun apparaten om een breder therapeutisch effect te bieden, geheel terecht als je het mij vraagt.


Maar in de meeste gevallen wordt slechts een zeer klein percentage van de totale hoeveelheid LED's toegewezen aan waardevolle ‘’alternatieve golflengtes’’, zoals 810 nm.


Wanneer je zoekt naar een breed spectrum toestel, kan dit misleidend zijn.

Voor optimaal resultaat is evenwichtige verdeling van verschillende golflengte LED’s in een toestel essentieel.


Dit zou je moeten terugzien in de toestelspecificaties.


Meer over de werking van verschillende golflengtes lees je in deze blog.


voordelen 810nm licht
Voor optimaal resultaat is evenwichtige verdeling van verschillende golflengte LED’s in een toestel essentieel.


3. 15 cm afstand is niet de beste afstand


Veel fabrikanten adviseren om hun apparaten op ongeveer 15 cm afstand te gebruiken, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat huidcontact vaak effectiever is.


Dr. Michael Hamblin benadrukt dat direct huidcontact betere resultaten oplevert omdat meer licht dieper in het weefsel doordringt. Ideaal dus voor spieren, gewrichten en organen.


In zijn studie "Low Level Laser (Light) Therapy and Photobiomodulation: The Path Forward" uit 2015 verklaart hij: "When a light source is applied to the skin in contact mode, more light penetrates due to compression of the tissue reducing optical interference by blood flow."


Voor optimale dieptewerking is een paneel dat geschikt is voor huidcontact dus cruciaal.(studie 3)


Meer over de huidcontact methode lees je in deze blog.


Wanneer je specifiek de huid wilt behandelen, dan is het advies om wél een behandelafstand van minimaal 15 cm aan te houden.
rood lichttherapie tegen ontsteking en gewrichtspijn
huicontact is zeer geschikt voor dieptewerking


4. Meer dan 100 mW/cm² is niet de beste intensiteit


‘’Wij geven de krachtigste rood lichttherapie’’, is een zin die veel producenten graag gebruiken. Je leest bij de specificaties intensiteiten van 100 mW/cm² en soms vele malen hoger. 


Zo wordt een hogere intensiteit vaak gepromoot als beter, maar in werkelijkheid zijn lagere intensiteiten effectiever. Te hoge intensiteiten kunnen zelfs leiden tot overdosering en minder resultaten.


Studies tonen aan dat er een bifasische dosis-respons is, waarbij zowel te lage als te hoge doses minder effectief zijn. 


Wij geven de krachtigste rood lichttherapie

Recente analyses en klinische studies laten zien dat full-body rood lichttherapie al effectief is bij intensiteiten tussen 16 en 50 mW/cm², met een populaire dosering van ongeveer 20 J/cm². 


Intensiteiten zoals 100 mW/cm² en hoger, die vaak worden geclaimd door sommige fabrikanten, zijn dus niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn.


Dit wordt ondersteund door studies die consistent lagere intensiteiten gebruiken en zeer positieve resultaten laten zien, lees even mee:


  • In deze studie werd full-body rood lichttherapie succesvol toegepast met een intensiteit van 10.3 tot 24.3 mW/cm² voor huidverbetering, rimpels en collageenproductie. (studie 4)

  • In deze studie werd full-body rood lichttherapie succesvol toegepast met een intensiteit van 24 mW/cm² voor 20 minuten per sessie. Deze lage dosering bleek effectief voor atletisch herstel en slaapverbetering. Na de behandeling werd een verlaging van de hartslag (HR) en een toename van de hartslagvariabiliteit (HRV) waargenomen, ondanks een verkorting van de totale slaapduur met 40 minuten.(studie 5)

  • In deze studie werd full body rood lichttherapie toegepast voor fibromyalgie met een intensiteit van 28 mW/cm². De behandeling omvatte 12 sessies van 20 minuten, drie keer per week gedurende vier weken. De resultaten toonden een vermindering van pijn, meer functionaliteit, betere weefselkwaliteit en verbetering in psychologische factoren.(studie 6)

  • In deze studie werd full body rood lichttherapie toegepast voor het behandelen van ‘brain fog’’ bij long COVID-patiënten, waarbij een intensiteit van 24 mW/cm² werd gebruikt. De deelnemers ondergingen 14 minuten durende behandelingen, drie keer per week gedurende vier weken, met zowel transcraniële (hoofd) als full body rood lichttherapie. De resultaten toonden significante verbeteringen in cognitieve functies en hersenprestaties.(studie 7)


Deze studies bevestigen dat lagere intensiteiten (onder 50 mW/cm²) effectief zijn voor therapeutische voordelen, zonder de risico's die gepaard gaan met hogere intensiteiten.
5. Solar power meters zijn ongeschikt om LED rood lichttherapie apparaten te meten


Vaak worden ''solar power meters'' gebruikt om de intensiteit van LED lichttherapie panelen te meten. Zulke meetapparatuur is ontworpen voor zonlicht en niet voor LED lampen.


Waarom is dit niet handig?


Metingen met deze apparatuur geven misleidend hoge lichtkracht metingen, tot wel 2 tot 4 keer zo hoog als de daadwerkelijke lichtkracht van het toestel. 


Het probleem is vooral dat je nooit een juiste dosering kunt bepalen, als de opgegeven lichtkracht niet klopt. Gespecialiseerde lichtmeters zijn betrouwbaarder voor het meten van rood licht therapie-apparaten. 


Waarom wordt de solar power meter (PAR) dan toch gebruikt?


Met name vanwege de eenvoud en beschikbaarheid, ondanks dat deze niet ontworpen is voor LED-verlichting. Dit kan resulteren in onjuiste metingen die hoger uitvallen dan de daadwerkelijke lichtkracht van het apparaat. Vraag daarom altijd aan de fabrikant hoe de lichtkracht precies is gemeten om een goed geïnformeerde keuze te maken.6. Alleen full-body toestellen bieden voordelen


Hoewel full-body panelen terecht populair zijn, tonen studies aan dat gerichte toestellen ook aanzienlijke voordelen kunnen bieden. Het is niet nodig om het hele lichaam te bedekken met licht om systemische voordelen te behalen.


Half-body panels kunnen bijvoorbeeld al voldoende zijn voor effecten in het hele lichaam. 


De studie "Light stimulation of mitochondria reduces blood glucose levels" (studie 8) benadrukt dat systemische resultaten bereikt kunnen worden met een lokaal toegepaste behandeling, zoals een 15 minuten durende blootstelling aan 670 nm licht enkel op de rug, wat al leidde tot een significante verlaging van de bloedglucosespiegel in heel het lichaam.rood lichttherapie verlaging bloedsuiker
lichttherapie op de rug, geeft een verlaging van bloedsuiker meetbaar in heel het lichaam


7. Een hogere lichtintensiteit bespaard tijd


Het idee dat hogere intensiteiten de behandelingstijd verkorten is een misvatting. Hogere intensiteiten kunnen leiden tot overdosering en minder optimale resultaten. Een lagere, meer gecontroleerde intensiteit kan effectiever zijn zonder het risico op negatieve bijwerkingen.


In het boek ‘’Laser Phototherapy van Tuner and Hode’’ lezen we: ‘’Er is steeds meer bewustzijn over het belang van het toedienen van lage doses over een langere periode om ontstekingsremmende resultaten te optimaliseren. Dit betekent dat, vooral voor genezingsprocessen, lage intensiteit over een langere tijd effectiever is dan hoge intensiteit over een korte tijd voor het stimuleren van celgroei.’’ (studie 9)


Een hogere lichtintensiteit bespaard tijd


8. Hoge EMF-waarden zijn onschadelijk


Fabrikanten claimen dat hun apparaten 0 EMF (elektromagnetische velden) geven, maar deze metingen worden gedaan op een afstand van (minimaal)15 cm!


Direct op het paneel is er nog steeds EMF aanwezig, wat betekent dat de apparaten dus niet volledig EMF-vrij zijn. 


Hoge EMF-waarden bij rood lichttherapie kunnen potentieel schadelijk zijn. Het is belangrijk om een apparaat te kiezen met lage EMF-waarden, vooral bij regelmatig gebruik. Wanneer je de huidcontact methode toepast, is een laag EMF-niveau absoluut cruciaal om de veiligheid te waarborgen.EMF-waarden bij rood lichttherapie
De BioPhoton+ heeft uitzonderlijk lage EMF waardes, zelfs direct op het toestel gemeten


Conclusie: Werkt rood lichttherapie?


Na honderden studies, en ervaringen van klanten kunnen we absoluut concluderen dat rood lichttherapie werkt.


Helaas circuleren er nog veel misverstanden en onjuiste informatie over rood lichttherapie. Dit kan soms te wijten zijn aan een gebrek aan kennis.


Daarnaast staat de wetenschap van ''fotobiomodulatie'' niet stil, er worden continue nieuwe onderzoeken gepubliceerd.


Door rekening te houden met de meest voorkomende misvattingen, en een wetenschappelijk onderbouwde benadering te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je optimaal profiteert van rood lichttherapie!


0 opmerkingen

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page