top of page

Breed Spectrum Rood Licht: de voordelen van verschillende golflengtes

Bijgewerkt op: 20 dec. 2023

In deze blog gaan we wat dieper in over de werking van verschillende golflengtes aan rood en nabij infrarood licht.


Wat zijn de verschillen en waarom kies je voor specifieke golflengtes in een toestel?


Heb je jezelf al ingelezen over de wetenschap achter rood lichttherapie? Zo niet, laat me het hieronder kort uitleggen.


Wanneer we spreken over rood lichttherapie (fotobiomodulatie), dan bedoelen we het behandelen van het lichaam met licht (fotonen) uit het rode spectrum. Alles in het elektromagnetische spectrum drukken we uit in golflengte, oftewel nanometer (nm).




Bij rood lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van golflengtes tussen de 620 en 700 nm (met het oog zichtbaar licht) en nabij infrarood in de golflengte van 700 tot 1000 nm (nauwelijks tot niet zichtbaar met het menselijk oog).


Ter vergelijking: infrarood sauna´s en warmtelampen geven golflengtes van duizenden nanometer en hebben een compleet andere werking dan rood lichttherapie.

Het juiste licht is energie voor het lichaam. De helende effecten worden bevestigd door de wetenschap, met meer dan 3000 studies gedaan over de afgelopen decennia.


Als je al wat onderzoek hebt gedaan naar de verschillende rood lichttherapie fabrikanten dan is het je vast opgevallen dat lampen (vrijwel) altijd de golflengtes van 660 nm en 850 nm bevatten, terwijl er eigenlijk veel meer mogelijk is in het rood en nabij infrarode spectrum.


Waarom is dat eigenlijk?


En werken andere golflengtes tussen de 620 nm en 1000 nm net zo goed of misschien beter?


Laten we beginnen met de twee meest voorkomende en gebruikte golflengtes, namelijk 660 nm en 850 nm. Het lijkt wel de gouden standaard onder fabrikanten van rood lichttherapie toestellen. En niet geheel zonder reden.


De meeste onderzoekers gebruiken 660 en 850 nm in hun studies omdat juist dan CCO (Cytochrome-C-oxidase) het meest wordt geactiveerd.


CCO is een enzym welke binnen de cellen zorgt voor de energieproductie. Een efficiëntere cel werking met een verhoogde energie output is volgens veel wetenschappers de reden dat rood lichttherapie zulke goede resultaten geeft bij verschillende klachten.

Niet alleen meer onderzoek, maar ook de lagere kosten van 660 nm en 850 nm LED´s zorgen er voor dat de meeste fabrikanten de keuze maken voor deze 2 golflengtes in hun toestellen.


Er verschijnen steeds meer studies waarin ook andere golflengtes met succes worden gebruikt, bijvoorbeeld 630 nm, 670 nm, 810 en 830 nm. Ook deze golflengtes worden goed door het enzym CCO goed geabsorbeerd, waar het de cellen op een natuurlijke manier aanzet om meer energie te produceren.


Om die reden heeft Vivo Red Light Therapy nieuwe toestellen, de Lux series geïntroduceerd waarin niet 2, maar 6 golflengtes zitten verwerkt. Namelijk 630nm, 660nm, 670nm, 810nm, 830 nm en 850nm.



Hieronder zal ik 6 meest gebruikte golflengtes apart behandelen. En hoewel allemaal overlappend in werking, zijn er toch ook specifieke kwaliteiten bij elk van de 6 golflengtes te benoemen:



630 nm: Rood Licht


Van alle 4 de golflengtes penetreert deze het minst diep, wat deze golflengte het meest geschikt maakt voor het oppervlakkig behandelen van de huid.


  • Heeft een verjongende werking op de huid. (Bron)

  • Behandeling acne. (Bron)

  • Meer haargroei. (Bron)


660 nm: Rood licht


Misschien wel de meest gebruikte in studies naar rood licht therapie. Deze golflengte aan licht penetreert bij behandeling alle huidlagen, maar niet zo diep in het weefsel zoals nabij infrarood licht typisch doet. Perfect voor het helende en herstellende effect op de huid als geheel.

Typische voordelen:

  • Ontstekingsremmende werking. (Bron)

  • Snellere wondheling. (Bron)

  • Minder zenuwpijn. (Bron)

  • Sterkere botten. (Bron)

  • Stimuleert collageenproductie voor een stevigere en jonger uitziende huid. (Bron)

  • Sneller herstel na fysieke (sport) inspanning. (Bron)


670 nm: Rood Licht


Minder bekend, maar uiteraard veel overlap ook met de 660nm (omdat ze dicht bij elkaar liggen). Ook 670 nm is zichtbaar met het oog. Zeer actief op de huid, maar ook spieren en verassend genoeg hersenstofwisseling.

Een greep uit de studies:


  • Betere wondheling. (Bron)

  • Verbetering cognitieve functie bij Alzheimer patiënten. (Bron)

  • Meer spierkracht en sneller herstel spierweefsel. (Bron)

  • Verbetering cognitieve en mitochondriale functie. (Bron)

  • Beschermt tegen ontwikkeling macula degeneratie en retinitis pigmentosa. (Bron)

  • Behandeling van glaucoom. (Bron)


810 nm: Nabij infrarood licht


Licht met een golflengte van 810 nm heeft een diepere penetratiediepte dan kortere golflengtes zoals 670 nm. Dit komt doordat licht met een langere golflengte beter in staat is om door weefsels zoals huid en spieren te dringen en diepere lagen te bereiken. Ideaal dus voor het behandelen van dieper gelegen weefsels.


  • Effectieve genezing van chronische wonden en pijnverlichting. (Bron)

  • Vermindert pijn en ontsteking na operatie. (Bron)

  • Effectief tegen gevoelige tanden. (Bron)

  • Vermindert ontsteking in gewrichten. (Bron)

  • Verbeteringen in pijn, slaap en algemene kwaliteit van leven bij patiënten met fibromyalgie. (Bron)


830 nm: Nabij infrarood licht


Niet zichtbaar voor het blote oog. Heeft als typische eigenschap om dieper in het weefsel te penetreren en zo organen en botweefsel te bereiken voor het helende effect.

Specifieke voordelen zijn dan ook:


  • Optimaal herstel na fysieke (sport) inspanning. (Bron)

  • Sneller heling wonden en minder kans op infectie. (Bron)

  • Verhoogde endorfine productie. Endorfine is een hormoon welke een prettig gevoel geeft en de ervaring van pijn vermindert

  • Stimuleert herstel botweefsel. (Bron)


850 nm: Nabij infrarood licht


Enorm veel onderzocht en een lange lijst aan gezondheidsvoordelen. 850 nm ´Nabij infrarood licht´ is niet zichtbaar voor het blote oog, en het is bekend dat deze met name geschikt is voor diepe penetratie van fotonen in het lichaam. Daarom uitstekend te gebruiken bij:


  • Spiergroei en minder ontsteking bij sporters. (Bron)

  • Collageen productie voor stevigere huid met minder rimpels. (Bron)

  • Ontsteking en pijn remmende werking. (Bron)




Samenvattend


Rood licht in 630, 660 en 670 nm zijn zichtbaar voor het blote oog, en geven beide een fel helder rood licht. De hoge intensiteit is nodig voor het behalen van therapeutisch effect. Typisch van het zichtbare rode licht is dat het oppervlakkiger werkt dan nabij infrarood licht.


Het nabij infrarode licht in 810 nm, 830 en 850 nm zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog, maar hebben een meer penetrerende werking en bereiken dus gemakkelijk dieper gelegen weefsels.


In deel 2 van deze blog gaan we dieper in op de samenwerking tussen verschillende golflengtes, en het synergetische effect. Je kunt deel 2 van deze blog hier lezen.



Classic of Lux



Klassieke rood lichttherapie bieden 660 en 850 nm, een bewezen succesformule. Kies je voor meerdere golflengtes zoals in de Lux series, dan geeft dat een breder therapeutisch effect.


Je zou logischerwijs kunnen zeggen, dat wanneer je 6 golflengtes over 100 LED´s verdeelt, ze individueel gezien een lagere lichtkracht hebben dan wanneer je 2 golflengtes over 100 LED´s verdeeld.


Dat is technisch gezien juist. Toch zien we in studies dat het gebruik van meerdere spectra een synergetische werking laat zien. Ofwel, de verschillende golflengtes samen versterken elkaar in effect en geven een breder, full spectrum rood licht behandeling.



Transparantie fabrikant


Elk LED lichtje van je toestel is specifiek ingesteld op één golflengte. Laten we als voorbeeld nemen 660 nm.


Wanneer een fabrikant aangeeft dat een LED 660 nm licht geeft, dan is dat de ´piek golflengte´.



Hoewel de piek golflengte 660 nm is, krijg je ook nog een beetje 657 nm en 663 nm mee.

De marge van de piek golflengte valt 5 nm, maximaal 10 nm buiten de piek golflengte.


Kortom, er is dan geen meetbaar licht in de golflengte 655 nm en 665 nm (zie afbeelding).


Wanneer een fabrikant aangeeft dat de golfengte van een LED tussen de 630 nm - 660 nm is, klopt dat niet. Het is niet alleen technisch onmogelijk, maar zelfs misleidende informatie.


Wij streven naar 100% transparantie over onze toestel specificaties. Zo weet je dat je altijd resultaat kunt verwachten.


Lees hier deel 2 van deze blog, waarin we dieper ingaan op de synergie tussen verschillende golflengtes.


Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact met ons op!



0 opmerkingen
pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page