top of page

Rood Lichttherapie bij Fibromyalgie: kan het Verlichting bieden?

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Veel mensen met fibromyalgie hebben moeite om via reguliere behandelingen hun klachten te verminderen. Er zijn geen medicijnen die de aandoening genezen.


Steeds vaker zie je dat fibromyalgie patiënten daarom alternatieve therapieën en behandelingen toepassen om de symptomen te verlichten.


Mocht je niet bekend zijn met deze aandoening:


Wat is fibromyalgie?


Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en gevoeligheid in de spieren, botten en gewrichten. Het geeft daarnaast vermoeidheid, lusteloosheid, slaapproblemen en ook vaak darm- en spijsverteringklachten.


lage rugpijn bij fibromyalgie


De echte oorzaak is nog onbekend, maar op dit moment geloven specialisten dat de oorzaken variëren van een virale of bacteriële infectie, tot trauma.


Wat wel bekend is, is dat de aandoening verreweg het meeste voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast zien we vaak een overgevoeligheid voor chemicaliën, elektrosmog (EMF), en toxische belasting bij fibromyalgie patiënten.


Natuurlijke middelen tegen fibromyalgie


Natuurlijke behandelingen richten zich vaak direct op de klachten: pijn en ontsteking verminderen, energietekort aanpakken in spieren en hersenen, en de spijsvertering verbeteren.


Daarnaast is het bioritme herstellen, voor een betere slaap van groot belang.


Nutriënten ( in supplementvorm) die vaak worden ingezet om de energie productie te stimuleren zijn: co-enzym Q-10, magnesium, vitamine D3 en d-ribose. Om ontstekingen te verminderen zijn curcuma en boswellia goede opties.


Een andere natuurlijke en veilige behandelvorm die recentelijk veel wordt toegepast, is rood lichttherapie.


Wil je weten of rood lichttherapie verlichting kan bieden bij fibromyalgie? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag!


Wat is rood lichttherapie?


Rood lichttherapie, ook wel bekend als fotobiomodulatie, is een behandelvorm die gebruik maakt van rood licht in de golflengtes tussen 600 en 670 nanometer(nm) en nabij infrarood licht in de golflengtes van 800 tot 850 nm (deze zijn niet zichtbaar met het blote oog).


Via laser of LED licht toestellen kun je deze golflengtes aan licht direct op de huid schijnen. Deze lichtdeeltjes worden via de huid opgenomen in het lichaam en doen daar hun werk.


Rood lichttherapie kan preventief en curatief worden toegepast bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloedsomloop, het verminderen van pijn en het bevorderen van wondgenezing. Het wordt ook gebruikt in de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem.


Niet geheel onbelangrijk. Rood lichttherapie is veilig, vrij van bijwerkingen en kan ontspannen thuis worden gebruikt.


Hoe werkt rood lichttherapie precies?


Rood lichttherapie werkt door het stimuleren van de mitochondriën in de cellen, die verantwoordelijk zijn voor het produceren van energie (ATP). Meer ATP (adenosinetrifosfaat) in de cellen helpt bij het bevorderen van de genezing en het herstel van beschadigd weefsel.


Rood lichttherapie is niet hetzelfde als infrarood licht. Infrarood licht is prettig omdat het warm wordt, maar werkt niet op de celstofwisseling zoals rood lichttherapie. Rood lichttherapie wordt nauwelijks warm, en heeft hele andere golflengtes met unieke werkingsmechanismen.

Hoe werkt rood lichttherapie bij fibromyalgie?


Het is al langer bekend dat rood lichttherapie werkt tegen pijn en ontsteking, vermoeidheid en een verstoorde slaapcyclus.


rood lichttherapie bij fibromyalgie

Studies laten dan ook verschillende werkingsmechanisme zien waarin rood lichttherapie effectief fibromyalgie klachten kan verminderen, lees even mee:


  • Ontstekingsremming: Fibromyalgie wordt vaak geassocieerd met ontstekingen in het lichaam, en rood lichttherapie kan helpen bij het verminderen van deze ontstekingen door de productie van cytokines te verminderen, die betrokken zijn bij ontstekingsreacties.(link studie)


  • Verbeterde doorbloeding: Rood lichttherapie kan de doorbloeding verbeteren en helpen bij het leveren van zuurstof en voedingsstoffen aan de aangetaste gebieden van het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, en bij het herstel van beschadigd weefsel.(link studie)


  • Vermoeidheid: Rood licht kan de mitochondriale functie verbeteren door het verhogen van de productie van ATP (adenosinetrifosfaat). Dit kan leiden tot een verbeterde energieproductie, sneller spierherstel en minder vermoeidheid.(link studie)


  • Slaap: Rood lichttherapie kan bijdragen aan betere slaap door het reguleren van de biologische klok, en het bevorderen van de productie van melatonine, een hormoon waarvan je slaperig wordt. (link studie)


  • Depressie: Bovendien kan rood lichttherapie ook de niveaus van cortisol, het stresshormoon, verlagen door de symptomen van depressie te verminderen.(link studie)


  • Darmflora: "Rood en nabij infrarood licht dat op de buik wordt geschenen, kan mogelijk op een gunstige manier het microbioom veranderen. Dit effect is aangetoond bij zowel mensen en dieren." (link studie) Een gezonde darmflora verbetert niet alleen de spijsvertering. Het wordt ook in verband gebracht met een gezonde hersenfunctie en immuunsysteem.


darmflora en microbioom bij fibromyalgie


  • Fibromyalgie klachten: deze studie suggereert dat Rood lichttherapie een positief effect heeft op verschillende symptomen van fibromyalgie, waaronder pijn, vermoeidheid, stijfheid en mentale gezondheid, en dat het een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor mensen met fibromyalgie. (link studie)Welke golflengtes bij fibromyalgie?


Het gebruik van de juiste golflengtes binnen het rode spectrum is een essentieel onderdeel van de behandeling, het zijn nota bene de actieve, of ''werkzame stoffen'' van de therapie.


In de bovenstaande studies worden verschillende golflengtes gebruikt, zoals het rode 630 nm en 660. Deze studie laat zien hoe specifiek het dieprode 670 nm verlichting geeft bij fibromyalgie klachten (''tender points''). (link studie)


Het nabij infrarode licht in de golflengtes van 810nm, 830nm en 850 nm hebben typisch een meer penetrerende werking in spieren en gewrichten.


Juist door het combineren van de verschillende golflengtes krijg je een brede therapeutische werking.


Dosering en toestel


Er is op dit moment een studie gaande waar ze ‘’full body’’ rood lichttherapie toepassen bij fibromyalgie patiënten. (link studie)


  • Deze recent gepubliceerde studie (augustus 2023) concludeert "Positieve veranderingen werden waargenomen op het gebied van levenskwaliteit specifiek voor fibromyalgie, pijn, gevoeligheid, stijfheid, vermoeidheid, slaapverstoring, angst, depressie en cognitieve stoornissen."


Ook hier werd ‘’full body’’ rood lichttherapie gebruikt. (link studie)


Bij full body wordt het hele lichaam in één keer beschenen. Om dezelfde dosering als in de studie te bereiken, gebruik je daarom idealiter een groter ‘’full body’’ model, zoals de Lux 300, Helios FS of Lux 450.

Met een behandelfrequentie van minimaal 3 x per week, en een behandeltijd van 15 minuten per sessie kun je dezelfde resultaten als in de studies verwachten.


Houdt rekening met de juiste afstand van het toestel, te dicht erop en je krijgt een te hoge dosering, bij een te grote afstand ervaar je niet het volledige effect. De lichtkracht van het toestel, de behandeltijd én de afstand samen bepalen de dosering.


Wij hebben het rekenwerk voor je gedaan! Houdt bij de eerder genoemde toestellen gedurende de therapietijd van 15 minuten een afstand van 25 tot 35 cm van de lamp.


Geen ruimte voor een ''full body'' toestel? Kies dan voor een kleiner toestel, en ''scan'' de pijnpunten van het lichaam gedurende 20 minuten, dagelijks. De huidcontact methode is hierbij ideaal omdat fotonen zo dieper weefsel kunnen bereiken.


rood lichttherapie de huidcontact methode

Conclusie


Onderzoeken laten verbluffende resultaten zien. Zo kan rood lichttherapie leiden tot aanzienlijke verbeteringen in pijn, slaap, vermoeidheid, energie en algemene kwaliteit van leven bij patiënten met fibromyalgie.


De therapie is niet alleen veilig en vrij van bijwerkingen, het werkt ontspannend en kan gewoon naast andere (reguliere)behandelingen worden gebruikt!


Liever persoonlijk advies? Neem gerust contact op!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page