top of page

4 Natuurlijke onstekingsremmers tegen pijn

Bijgewerkt op: 22 aug. 2023

Pijn aan je knie, pijn aan je onderrug? Of heb je een andere plek waar pijn regelmatig terugkomt?


Waar je ook pijn hebt, ze hebben een ding gemeen, namelijk: ontsteking.


Ontsteking wil niets anders zeggen dan de overmatig aanwezigheid van prostaglandines en andere ontstekingsmarkers in de circulatie.


Deze ´ontstekingsstoffen´ worden aangemaakt door het lichaam zelf.


Dat klinkt natuurlijk erg onhandig van het lijf. Maar niet als je je bedenkt dat een ontsteking het begin is van een heelproces.


Wanneer je op je knie valt, worden er prostaglandines gemaakt en is er acute ontsteking in de knie. Die ontsteking is nodig om een kettingreactie van helingsprocessen aan de gang te zetten, waardoor je uiteindelijk geen last meer hebt van je knie.


In een natuurlijk situatie is acute ontsteking dus een gezonde en onmisbare functie van het lichaam om te helen.


Waar gaat het mis?


Als ontsteking langer aanhoudt dan nodig is en chronisch of steeds terugkerend wordt.


Onze moderne manier van leven zorgt ervoor dat er vaker en langer dan nodig ontstekingsstoffen worden aangemaakt door het lichaam.


Je merkt dat door terugkerende of aanhoudende pijn in gewrichten, spieren of pezen.


Hoe ontstaan deze klachten?


 • We bewegen te weinig

 • Onze voeding is ontstekingsbevorderlijk

 • Verstoord slaapritme/slaapkwaliteit


Een disbalans in 1 of meerdere van de bovenstaande leefstijlfactoren kunnen op den duur chronische ontsteking in het lichaam creëren.


Helaas blijft het niet bij de bekende spier en gewrichtsklachten. Het is namelijk bekend dat chronisch laaggradige ontsteking ernstige lange termijn gevolgen heeft, zoals:


 • Diabetes

 • Obesitas

 • Allergieën

 • PCOS

 • Hart en vaatziekte

 • Depressie

 • Parkinson en Alzheimer


Bovenstaande aandoeningen kunnen zich alleen ontwikkelen in de aanwezigheid van langdurige laaggradige ontsteking.


Medicatie


Miljoenen Nederlanders gebruiken regelmatig pijnstillers om ontsteking te verlagen. En hoewel deze in acute situaties verlichting kunnen geven, zijn de lange termijn effecten:


 • Ontwikkeling maagzweer

 • Verhoogde bloeddruk

 • Verminderde bloedstolling,

 • Vermindering van de nierfunctie

 • Vocht vasthouden


Zoek je veilige ontstekingsremmers?


Lees dan verder voor 4 natuurlijke methodes waarbij je pijn en ontsteking kunt verminderen zonder medicatie.


1. Voeding


Wat je eet heeft altijd een ontstekingsremmende, of een ontstekingsbevordelijke werking. Dit kan soms heel persoonlijk zijn, denk bijvoorbeeld aan intoleranties aan gluten uit granen, of caseïne uit zuivelproducten. Wil je weten welke voeding voor jouw persoonlijk ontsteking in de hand kunnen werken? Zoek dit dan uit met een gekwalificeerde voedingsdeskundige.


De meest belangrijke voedingsstof verantwoordelijk voor ontsteking zijn meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) uit: zonnebloemolie, sojaolie en raapzaadolie. Niet alleen verstoren ze het balans met omega 3, het is ook de bouwsteen die het lichaam nodig heeft om ontstekingsstoffen te maken.


Voldoende MOV zijn aanwezig in natuurlijke voeding zoals groente. Extra inname uit ´moderne zaadoliën´ is een absolute no-go als je ontsteking wilt verlagen.


Wat kun je wel eten?


Heel simpel, alles waar geen verpakking met lange ingrediëntenlijst op staat. Denk aan groente en fruit, noten en zaden, vlees en vis. En eeuwenoude vetten zoals olijfolie, kokosolie en roomboter met mate.


Voeding met een extra krachtige ontstekingsremmende werking zijn: kurkuma wortel, vette vis, bessen, avocado en cacao.


Suppletie met kruiden extracten van: kurkuma(1), groenlipmossel(2), boswellia(3) en salix alba(4) hebben ook een krachtige ontstekingsremmende werking en kunnen pijn aanzienlijk verminderen.

kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer

2. Rood licht therapie (fotobiomodulatie)


De ontstekingsremmende werking van rood lichttherapie wordt uitgebreid beschreven in de medische literatuur. Opvallend is de systemische werking, je hoeft dus niet persé het probleemgebied te beschijnen, als de fotonen maar worden opgenomen door de huid.


De ontstekingsremmende werking zien we bij:rood lichttherapie vermindert ontsteking in het kniegewricht

Alle gewrichten die worden behandeld met rood lichttherapie reageren met een verlaging van ontsteking en pijn, het kniegewricht is typisch het meest onderzocht.


Je kunt de methode veilig toepassen voor elk lichaamsdeel dat aandacht nodig heeft.Rood licht in de golflengte van 630 nm tot 670 nm werkt meer oppervlakkig, terwijl nabij infrarood licht in de golflengte van 810 nm tot 850 nm gemakkelijk dieper gelegen weefsel bereikt.


Een dagelijkse behandeling van 15 minuten met een krachtig toestel is voldoende om pijn en ontsteking aanzienlijk te verminderen na enkele behandelingen. De beste resultaten zien we gemiddeld in 1 tot 4 maanden, afhankelijk van de ernst van de klachten.


Lees hier welke dosering je nodig hebt om pijn en ontsteking te verminderen.


minder pijn en ontsteking op een natuurlijk manier


3. Beweging


Hoewel een intense training direct kan zorgen voor schade aan de spieren, en dus ontsteking, is de reactie van je lichaam de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen.(5)


Daarnaast heeft een toename van spiermassa, minder vetmassa en mogelijk de (sociale/buiten) omgeving waar je sport ook een ontstekingsremmende werking.


Trainen met gewichten lijkt op de langer termijn het meest ontstekingsremmende werking te hebben.


Het belangrijkste is een beweegvorm waar je plezier in hebt. Niet overtrainen, maar op je eigen niveau beginnen.


4. Slaapritme


Niet lang genoeg slapen en een slechte slaapkwaliteit verstoort het circadiaans ritme (bioritme) en kan resulteren in aderverkalking, overgewicht, trager metabolisme en ontsteking. (6)

brengen het circadiaanse ritme verder uit balans en verlagen de productie van het slaaphormoon ´melatonine´.


Het terug in balans brengen van je circadiaans ritme en melatonineproductie doe je door je lichaam/ogen bloot te stellen aan de zonsopkomst en -ondergang. (7)


de ondergaande zon is rijk aan rood licht en herstelt de biologische klok

Mocht je niet in die gelegenheid zijn, kun je juist op die momenten van de dag gebruik maken van rood licht therapie.


Lampen uit de ''Lux series'' hebben een dimfunctie. In plaats van kort op het lichaam (voor de therapeutische werking), zet je je toestel in de hoek van de kamer gedimd aan als ''ambient light''. Op deze manier boots je zonsopkomst en -ondergang na en creëer je een gezonde lichtomgeving in je huis, kantoor of werkplek.

Het is namelijk het rode spectrum uit zonsopkomt en -ondergang wat verantwoordelijk is voor het balancerende effect op ons bioritme.


Daarnaast kun je de effecten van stress verminderen door het gebruik van magnesium en kalmerende kruiden zoals valeriaan voor het slapen.


Conclusie:


Er zijn gelukkig voldoende natuurlijke methodes om op een gezonde manier pijnvrij door het leven te gaan, vrij van medicatie.


Daarnaast werkt een leefstijl waarin je ontsteking laag houdt preventief en curatief uitstekend tegen allerlei welvaartsziektes.


Vivo Red light Therapy toestellen kunnen een groot verschil maken door het therapeutische gebruik direct op de ontsteking/pijn plek. Wanneer je jezelf op de juiste momenten behandelt (periode zonsopgang en ondergang) brengt het ook je bioritme terug in balans.


Natuurlijk moet je er wat voor doen, maar het betaalt zich gegarandeerd terug in een mobieler, pijnvrij en energieker leven!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments