top of page

Rood Lichttherapie bij Hooikoorts: Natuurlijk alternatief

Bijgewerkt op: 14 apr.
Met het veranderen van de seizoenen komt voor velen een minder welkome verandering: hooikoorts. Deze jaarlijks terugkerende allergie beïnvloedt miljoenen mensen wereldwijd, waarbij symptomen variëren van milde irritaties tot ernstige klachten. 


Terwijl traditionele behandelingen hun eigen plaats hebben, zoeken velen naar een natuurlijke aanpak. Hier komt ook rood licht therapie in beeld - een innovatieve en veilige behandelvorm die de symptomen van allergieën en hooikoorts kan verlichten.


pollen allergie alternatief medicijn


Wat is hooikoorts?


Hooikoorts, wetenschappelijk bekend als allergische rhinitis, is een ontsteking van het neusslijmvlies die voornamelijk wordt veroorzaakt door pollen van bomen, grassen en onkruid, die vooral in de lente en de vroege zomer vrijkomen. Wanneer deze allergenen worden ingeademd door iemand die gevoelig is, ziet het immuunsysteem van het lichaam deze onschadelijke stoffen als een bedreiging, wat leidt tot een verhoogde productie van histamine.  


Wanneer er veel histamine vrijkomt merk je dat je vaak moet niezen, een loopneus of verstopte neus krijgt. Of je krijgt last van jeukende ogen, oren, neus en keel. Bij sommige mensen kunnen deze symptomen extreem oncomfortabel zijn en leiden tot verdere complicaties zoals slechte slaap, vermoeidheid en verminderde concentratie gedurende de dag. 


hooikoorts klachten hoog histamine

De traditionele aanpak voor het beheersen van hooikoorts omvat het gebruik van antihistaminica en neussprays. Alternatief kunnen supplementen met vitamine C, quercetine of kruiden zoals scutellaria helpen om histamine te verlagen en de klachten te verminderen.


Hoewel deze behandelingen effectief kunnen zijn voor sommigen, zoeken anderen naar methoden om hun symptomen te beheersen zonder afhankelijk te zijn van tabletjes, druppels en sprays. Nu blijkt dat rood lichttherapie verrassende voordelen heeft tegen hooikoorts.Wat is Rood Lichttherapie?


In het kort, rood lichttherapie is een vorm van lichttherapie waarbij we gebruik maken van rood en nabij-infrarood golflengtes om cellulaire functie en herstel te bevorderen, ontstekingen te verminderen, het immuunsysteem te moduleren, en veel meer.


De voordelen zijn merkbaar via verschillende werkingsmechanismen, zoals: 


  • Verbetering van de Immuunrespons:  Rood lichttherapie kan helpen bij het moduleren van de immuunrespons. Dit mechanisme kan bijdragen aan het verminderen van overgevoelige reacties op allergenen, waardoor de symptomen van allergieën en hooikoorts kunnen afnemen. 

  • Vermindering van Ontstekingen:  Een kernvoordeel van rood lichttherapie is zijn potentieel om ontstekingsreacties te verminderen. Ontsteking is een centraal aspect van vele allergische reacties, inclusief hooikoorts, en het verminderen ervan kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals zwelling, roodheid en irritatie. 

  • Bevordering van Energieproductie en cel herstel:  Door de mitochondriale functie te stimuleren, kan rood lichttherapie bijdragen aan verhoogde energieproductie binnen cellen en het bevorderen van cel herstel. Dit kan algemene gezondheidsvoordelen opleveren en het lichaam helpen effectiever te reageren op allergische reacties. 

  • Algemene Gezondheidsvoordelen: Rood lichttherapie biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen, waaronder verbeteringen in huidconditie, vermindering van pijn en bevordering van wondgenezing. Deze voordelen samen kunnen bijdragen aan een betere algemene gezondheid, wat indirect de impact van allergieën en hooikoorts kan verminderen.

rood licht therapie algehele gezondheid


Rood Lichttherapie tegen hooikoorts: Natuurlijk alternatief


Naast de algemene, systemische voordelen die rood lichttherapie heeft bij ontsteking en een overactief immuunsysteem, zijn er ook specifieke voordelen van rood lichttherapie tegen hooikoorts klachten. Lees mee voor de onderzoeksresultaten! 


  1. Aanzienlijke symptoomverlichting:  Deze studie liet een opmerkelijke afname van hooikoorts klachten zien bij patiënten, en een aanzienlijke verbetering van hun levenskwaliteit. Daarnaast bevestigde de onderzoekers dat rood lichttherapie een veilige optie is, vrij van de bijwerkingen die vaak geassocieerd worden met traditionele medicijnen. (link studie 1)

  2. Effectief tegen neusklachten:  Onderzoek naar de toepassing van 660 nm (nanometer) rood lichttherapie in de neus wees uit dat patiënten significante verlichting vonden bij veelvoorkomende hooikoorts symptomen zoals een verstopte neus, en niezen. (link studie 2)

  3. Verbetering door nabij infrarood licht:  Ook met de nabij infrarode golflengte van 810 nm licht zagen ze in deze studie effectieve vermindering van hooikoorts symptomen veroorzaakt door pollen. (link studie 3)

  4. Vergelijking met Traditionele Methoden Een innovatieve studie liet zien dat rood lichttherapie vergelijkbare, zo niet betere, resultaten bood in het verlichten van symptomen van allergische rhinitis (hooikoorts) in vergelijking met acupunctuur. (link studie 4)


Praktische toepassing


In de eerdergenoemde studies worden rood licht in de golflengtes van 660 en 670 nm gebruikt, en nabij infrarood licht in de golflengte van 810 nm en 830 nm. Dit is interessant omdat de meeste intranasale licht apparatuur slechts rood licht bieden, en geen nabij infrarood, welke toch zeer effectief blijkt te zijn.


Met een paneel kun je het licht recht op je gezicht (sinus gedeelte) schijnen voor de behandeling van hooikoorts. Maar het meest effectief is toch wel direct gericht in de neus. De Vivo Torch 2.0 heeft een handig opzetstuk waarmee je het licht gemakkelijk direct in de neus/sinus kan schijnen.
Conclusie


De toepassing van rood lichttherapie, variërend van directe bestraling van het gezicht tot gerichte behandelingen in de neus, biedt een veilige, effectieve en natuurlijke aanpak voor mensen die lijden onder de jaarlijkse last van allergieën en hooikoorts.


Met apparaten zoals de Vivo Torch 2.0, die speciaal ontworpen zijn voor gebruiksgemak, kun je direct in de neus behandelen. Zo wordt het gemakkelijker dan ooit om op een veilige en natuurlijke manier je hooikoorts klachten effectief te verlichten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page