top of page

Stimuleer je energieproductie met rood lichttherapie

Merk je dat je 's ochtends al moe wakker wordt, na de lunch een dip hebt, en gewoon minder zin hebt om dingen te ondernemen, zoals sporten?

 

Maar liefst 64 % van de Nederlander voelt zich niet uitgeslapen in de ochtend (3). Ook psychische vermoeidheid neemt toe in Nederland (1)(2).

Je bent dus zeker niet de enige, een tekort aan energie is een van de meest voorkomende klachten die we horen in onze omgeving. 

En dat terwijl we allemaal bekend zijn met de aanbevelingen; voldoende nachtrust, beweging en onbewerkte voeding. Soms voldoende maar helaas niet altijd genoeg om je energiek te voelen.

Licht voor meer energie

Licht is een van de belangrijkste voedingstoffen voor plant, dier en mens. Want zonder licht is er geen leven, en het geeft ons energie. Maar hoe geeft het jou precies energie?

Wat is energie?

Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen, waarvan elke cel zijn energie produceert in de zogenaamde mitochondria. In deze ''energie fabriekjes'' wordt energie aangemaakt in een biochemisch proces, deze energie drukken we ook wel uit als: ATP.

Wat doet ATP?

De functie van ATP is het maken en bewaren van energie in onze cellen. Je lichaamscellen hebben ATP nodig voor elke taak; bewegen, denken, slapen, voedsel verteren en ontgiften. Te weinig energie (ATP) productie heeft behalve vermoeidheid veel meer negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je wordt somber, en je veroudert sneller.

Het proces waarin ATP wordt geproduceerd noemen we celademhaling, een goede celademhaling is afhankelijk van zuurstof, leefstijl, voeding die je eet, en licht.

Hoe helpt rood en bijna infrarood licht voor meer energie?

Rood en bijna infrarood licht elimineert een teveel aan stikstofoxide in de cellen, een teveel stikstofoxide in de cellen competeert met zuurstof waardoor de cel ademhaling vermindert,  en daarmee het proces om energie te maken vermindert.

Teveel stikstofoxide zorgt ook voor oxidatieve stress wat kan leiden tot het afsterven van cellen (4) Met de optimale hoeveelheid stikstofoxide is de cel ademhaling efficiënter wat resulteert in meer ATP. Het gevolg is dat de cellen in je lichaam meer energie kunnen produceren.

Cytochrome C oxidase

Het best bestudeerde werkingsmechanisme van rode en bijna infrarood lichttherapie is dat het de energieproductie in de cellen verhoogt door de activering van het enzym ''Cytochroom C Oxidase''. Dat werkt als volgt: De rood en bijna infrarood licht deeltjes (fotonen) worden opgenomen door ons lichaam en reageren met receptoren binnen onze cellen. Hierdoor komt meer van Cytochroom C oxidase vrij. Deze interactie stimuleert vervolgens de mitochondria, de ‘’energiefabriekjes’’ van onze cellen, om zuurstof efficiënter te gebruiken. Hierdoor kan meer energie (ATP) geproduceerd worden(5), en dat ervaren wij weer in meer energie.

Oxidatieve stress

Het verhaal blijft nog een beetje technisch, maar lees nog even mee. Wanneer we door onze leefstijl teveel vrije radicalen hebben in ons lichaam, ten opzichte van antioxidanten, geeft dat oxidatieve stress. Dat betekent in feite dat je sneller veroudert. Niet goed dus. Rood lichttherapie vermindert oxidatieve stress in ons lichaam doordat het de productie van goede antioxidanten stimuleert. Zo houd je je cellen jong en gezond.

Conclusie

Rood licht therapie is een veilige en effectieve methode voor het verbeteren van je celgezondheid, en het verlagen van oxidatieve stress. De Vivo Red Light lamp heeft de effectieve golflengte aan licht (het rode en nabij infrarode lichtspectrum) en levert de optimale lichtkracht.

 

Gebruik de Vivo red Light Therapy lamp dagelijks voor slechts 10 minuten op lichaamsdelen die extra aandacht nodig hebben voor een natuurlijke energie boost. Liever persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!

 

Referenties:

[1]https://www.nu.nl/economie/5568872/psychische-vermoeidheid-werk-neemt-verder-toe.html

[2]https://www.nu.nl/gezondheid/5131550/jonge-vrouwen-voelen-zich-vaker-uitgeput-werk.html?redirect=1

[3]https://www.nu.nl/gezondheid/4230717/64-procent-van-nederlanders-kampt-met-vermoeidheid.html

[4]Friedman JR, Nunnari J. “Mitochondrial form and function”. Nature. 2014 Jan 16; 505(7483):335-343. Doi: 10.1038/nature12985.

[5]L. F. de Freitas and M. R. Hamblin, "Proposed Mechanisms of Photobiomodulation or Low-Level Light Therapy," in IEEE Journal of Selected Topics in Quantum Electronics, vol. 22, no. 3, pp. 348-364, May-June 2016, Art no. 7000417.

rood licht therapie meer energie
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
bottom of page