Rood lichttherapie tegen Depressie (en voor Gezonde Hersenen)
- Michel Peters
- 5 apr 2023
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 dag geleden
Het gebruik van rood lichttherapie voor de behandeling van verschillende aandoeningen heeft in de loop der jaren veel aandacht gekregen.
Van huidproblemen tot pijnvermindering en sportprestaties, er zijn talloze toepassingen voor rood lichttherapie.

Maar wist je dat rood lichttherapie ook een positief effect kan hebben op de gezondheid van de hersenen?
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat rood lichttherapie kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, maar ook het verminderen van symptomen bij verschillende neurologische aandoeningen zoals;
In deze blog zullen we de voordelen van rood lichttherapie voor de hersenen nader bekijken en natuurlijk verwijzen naar wetenschappelijke studies die de effectiviteit ondersteunen.
Maar eerst.
Wat is een depressie precies en wat zijn de symptomen?
Depressie kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar over het algemeen worden de volgende symptomen gezien:
Aanhoudend gevoel van verdriet, leegheid of hopeloosheid. Dit gevoel kan gepaard gaan met een gebrek aan energie en vermoeidheid.
Verlies van interesse of plezier in activiteiten die voorheen plezierig waren. Dit kan betrekking hebben op sociale activiteiten, hobby's of werk.
Veranderingen in eetlust en gewicht. Sommige mensen met depressie kunnen aankomen, terwijl anderen juist gewicht verliezen.
Slaapproblemen. Dit kan variƫren van slapeloosheid tot overmatig slapen.
Verminderde concentratie en moeite met het nemen van beslissingen.
Gevoelens van waardeloosheid, schuldgevoelens of hulpeloosheid.
SuĆÆcidale gedachten of neigingen.

Als je gedurende meer dan twee weken last hebt van symptomen van depressie, is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken.
Wil je weten hoe je op een veilige en natuurlijk manier de hersenfunctie kan verbeteren? Lees dan verder.
Rood lichttherapie voor gezonde hersenen
Een van de belangrijkste voordelen van rood lichttherapie voor de hersenen is het vermogen om de concentratie te verbeteren. In een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ''Photomedicine and Laser Surgery'' toonde aan dat rood lichttherapie de aandacht en het concentratievermogen verbeterde bij de deelnemers (link studie).
Dit suggereert dat rood lichttherapie een veelbelovende behandeling kan zijn voor mensen met verminderde concentratie of iedereen die zijn cognitieve functie wilt verbeteren.
Helpt rood lichttherapie tegen depressie?
Rood lichttherapie is een veelbelovende behandelingsoptie voor patiƫnten met een depressie, zo blijkt uit deze studie (link). Onderzoekers keken hier naar het effect van nabij infrarood licht (NIR) met een golflengte van 810 nanometer bij patiƫnten met een depressie.
De resultaten toonden aan dat na slechts 2 twee weken behandeling met NIR-lichttherapie patiƫnten significant verbeteringen opmerkte vergeleken met de placebogroep. Daarnaast rapporteerden de patiƫnten ook verbeteringen in slaap en kwaliteit van leven.
De studie eindigt met de conclusie dat de resultaten veelbelovend zijn, waarna ze suggereren dat rood lichttherapie een potentieel effectieve en veilige behandeling kan zijn voor patiƫnten met een depressie.
Een ander onderzoek (link studie), beschrijft verschillende mechanismen waarop rood lichttherapie precies kan helpen tegen depressie, zoals:
Het beĆÆnvloeden van hersenmetabolisme (meer dopamine en serotonine)
Het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress
En het bevorderen van neurogenese (aangroei nieuwe hersenzenuw cellen)

Hoe werkt rood lichttherapie voor de hersenen?
Het meest bekende werkingsmechanismen van rood lichttherapie is dat het onze cellen beter laat werken door de mitochondria te stimuleren, wat resulteert in meer energie.
Mitochondria zijn het onderdeel van elke lichaamscel waar energieproductie plaatsvindt, zo ook in de hersencellen. Wanneer de hersenen minder energie hebben, vermindert de functie en kunnen klachten ontstaan. Meer over de werking van rood lichttherapie lees je in dit artikel.
Rood lichttherapie bij Alzheimer
Steeds meer onderzoek laat zien dat mitochondriale disfunctie een belangrijke rol speelt bij neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer. Wanneer de energiefabriekjes in de hersencellen minder goed werken, neemt de oxidatieve stress toe en raken neuronen sneller beschadigd of sterven af. (link studie).

Deze studie laat zien dat RLT hersencellen beschermt tegen oxidatieve stress en de groei van neuronen bevordert (link studie).
In een andere studie concluderen onderzoekers:
““Nabij infrarood licht werkt als een veilige en effectieve neuro protectieve behandeling bij Alzheimer en Parkinson (waarschijnlijk ook andere neurodegeneratieve ziektes zoals MS). Wanneer deze methode gebruikt wordt snel na diagnose kan het neuronen beschermen tegen afsterving, waardoor toekomstige symptomen verminderen. Nabij infrarood licht is vrij van bijwerkingen, en kan naast de huidige medicatie gebruikt worden, soms zelf met een lagere dosering medicatie.““ (link studie)
UPDATE 2025: 808 nm licht beĆÆnvloedt Alzheimer-gerelateerde genen in gezonde hersenen

Een internationaal onderzoeksteam liet gezonde muizen gedurende 30 dagen dagelijks 1 uur behandelen met 808 nm nabij-infrarood licht op het hoofd. Wat ze vervolgens in de hersenen vonden, was opvallend: meer dan 2400 genenĀ veranderden aantoonbaar van activiteit.
Met name genen die betrokken zijn bij Alzheimer, zoals APP, BACE1/2 en PSEN2Ā werden minder actief. Dit zijn genen die normaal gesproken een rol spelen bij de aanmaak van amyloĆÆde plaques, een van de belangrijkste kenmerken van Alzheimer.
Daarnaast daalden ontstekingsfactoren zoals TNF-α, IL-1β en IL-17, en steeg juist de aanmaak van neurobeschermende stoffen, waaronder BDNF (brain-derived neurotrophic factor) en MANF, een eiwit dat neuronen beschermt tegen stress.
Ook de microglia, de immuuncellen van je brein, schakelden over naar een meer kalmerende, beschermende modus.
Deze bevindingen bevestigen dat licht rond 808ā810 nm, niet alleen een therapeutisch effect kan hebben, maar ook preventiefĀ ingrijpt op hersenprocessen die voorafgaan aan degeneratie. (link studie)
Let op: In bovenstaande studie werden de proefdieren op afstand bestraald met licht (zonder direct huidcontact). Bij gebruik van de huidcontactmethode, is er aanzienlijk minder verlies door reflectie en verstrooiing. Het licht kan daardoor veel efficiënter en dieper het hersenweefsel bereiken. Meer over de huidcontact methode lees je in deze blog.
Rood lichttherapie bij Parkinson en MS
Waarom Parkinson? Rood lichttherapie (RLT) helpt met het herstel van zenuwen en beschermt deze van degeneratie, het verlaagt ontsteking en oxidatieve stress, stimuleert gezonde celfunctie en doorbloeding.
Al deze werkingsmechanismen zijn ontzettend belangrijk bij het verminderen van klachten die horen bij Parkinson.

Onderzoekers laten zien dat wanneer je niet alleen het lichaam beschijnt met RLT, maar ook het hoofd door een rood licht helm, de resultaten aanzienlijk verbeterden (link studie).
Waarschijnlijk komt dit omdat je met een helm/pet het gehele hoofd behandelt en je minder reflectie van licht hebt. Kortom, een betere absorptie van fotonen over heel het hoofd en dus een krachtigere werking.
Omdat panelen meer EMF geven met name door de ingebouwde ventilator en drivers, worden deze typisch op een behandelafstand van (minimaal) 15 cm gebruikt. Hierdoor zijn deze minder geschikt voor het behandelen van de hersenen (en haren).
Dagelijks een behandelsessie van 15 minuten met een pet/helm is voldoende. Zorg dat deze zowel rood, als nabij infrarood licht geeft voor het beste effect.
Wil je weten of rood lichttherapie ook helpt bij jouw (hersen)klachten? Neem gerust contact op voor advies op maat!

ComentƔrios