top of page

Winterdepressie? 5 tips voor een stralende winter

Bijgewerkt op: 5 apr.

In Nederland zijn we inmiddels gewend aan de korte, donkere en natte winterdagen. Dankzij de donkere maanden kun je de lange en warme zomerdagen alleen maar extra waarderen!

Toch geldt dit niet voor iedereen. Want mensen die gevoelig zijn voor seizoenswisselingen, kunnen een winterdepressie ontwikkelen.

Mensen die een winterdip ervaren geven aan last te hebben van: minder energie, depressieve en sombere gedachten, angst of piekeren.


Wat is een winterdepressie?


Door het tekort aan licht dat we oplopen in de wintermaanden kan er een disbalans in hormonen en vitamines in het lichaam ontstaan. Hierdoor krijg je:

 • Een tekort aan dopamine. Een essentiële neurotransmitter voor de gemoedstoestand.

 • Een verstoord circadiaans ritme. Waardoor je op de dag minder energie hebt, en ’s avonds minder goed slaapt.

 • Vitamine D tekort. Het lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken voor o.a een gezond immuunsysteem.


Wat blijkt? Alleen in Nederland zijn er meer dan 500.000 mensen die hier last van hebben.Wat zijn de symptomen?


De klachten van een winterdip en een winterdepressie beginnen in het najaar en verdwijnen weer in het voorjaar. Daarom wordt dit ook wel een ´seizoensgebonden depressie´ genoemd. Nederlanders die last hebben van een seizoensgebonden depressie geven aan last te hebben van de volgende symptomen:


 • Vermoeidheid

 • Angst en depressie

 • Laag libido

 • Weinig motivatie en energie

 • Gewichtstoename en verandering in eetlust

 • Behoefte aan ´verdoving´ (alcohol, drugs, gamen etc)


Merk je dat deze symptomen opspelen wanneer de dagen korter en donkerder worden?

Goed nieuws, je hoeft hier niet mee te leven!


Doe je hier niets aan, dan kan dit helaas negatieve gevolgen hebben op je gezondheid, sociale leven en werk.


Risicogroep


Het mag duidelijk zijn je alleen het risico loopt op een winterdepressie op delen van de wereld waar de winters korte donkere dagen hebben. Behalve dat, zijn er ook andere risicofactoren voor een winterdepressie.

Zo weten we dat het vaker voorkomt bij vrouwen. Maar ook als je eerder last hebt gehad van een depressie vergroot het je kans op een winterdip. Wanneer je familie, en dan met name je ouders, hier ook last van hebben wordt dat ook als risicofactor gezien.Wat kan je doen om de winterdip te bestrijden?


Als je last hebt van een winterdepressie ben je dus zeker niet de enige. En gelukkig ook niet de enige die hiervan herstelt is. De volgende methodes kun je toepassen om de klachten te verminderen:


 1. Ga naar buiten, en dan vooral in de ochtend. Ook wanneer de zon niet schijnt, het licht van de zon is nog steeds aanwezig en helpt met het herstel van het circadiaans ritme. Zo slaap je niet alleen beter, je hebt ook meer energie op de dag.

 2. Beweeg. En dat hoeft geen intensieve workout te zijn. Dagelijks wandelen of fietsen kan voldoende zijn.

 3. Gebruik vitamine D3. Na overleg met je arts, en bloedonderzoek. Zo weet je de juiste dosering die je dagelijks nodig hebt.

 4. Lichttherapie. Helder intens licht in de ochtend kan je energie doen toenemen, en je slaap in de avond verbeteren. Deze methode wordt inmiddels al jaren toegepast en geadviseerd door artsen en psychologen.


Rood lichttherapie tegen een winterdepressie


Net zoals de gebruikelijke heldere daglicht lampen, kun je de Vivo red light therapy lampen ook gebruiken tegen een winterdepressie. Je krijgt niet alleen voldoende intensiteit aan licht, maar nog een voordeel is de kleur rood, of eigenlijk de golflengte aan licht in het rode spectrum die de lamp geeft.


De golflengtes in het rode (630, 660 en 670nm) en nabij infrarode licht (810, 830 en 850nm) helpen onze lichaamscellen om meer energie te produceren.


Maar rood lichttherapie geeft nog meer voordelen dan een daglicht lamp, namelijk:
Rood lichttherapie voor de hersenen


Je gemoedstoestand, focus en motivatie hangt samen met een gezonde hersenfunctie. Er zijn verschillende studies gedaan met rood lichttherapie voor de hersenfunctie.


Een studie laat zien dat door het hoofd te behandelen met rood lichttherapie, de cognitieve functie verbetert (1). Een andere studie laat zien dat behandeling met rood licht de hersengolven stimuleert die je ook ziet tijdens meditatie (2).Onderzoekers geloven dat de verbeterde energiestofwisseling, bloedcirculatie en het ontstekingsremmende effect een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de hersenfunctie.


Dr. Marc Schoen van de UCLA medical school in de V.S heeft meer dan 25 jaar ervaring met de behandeling van patiënten met mentale aandoeningen. Hij gebruikt in zijn praktijk psychotherapie in combinatie met rood lichttherapie, en geeft aan dat dit patiënten sneller uit een depressieve staat haalt dan elke andere methode ooit gebruikt.


Conclusie


Een winterdepressie kan in de meeste gevallen verholpen worden met simpele aanpassingen in je leefstijl.

Simpel? Misschien niet in het begin. Maar door het dagelijks consequent toepassen van de 5 tips ga je gegarandeerd verbetering merken in energie, slaap en gemoedstoestand.


Een voordeel: rood lichttherapie zal je geen moeite kosten. Gewoon dagelijks 15 minuten de juiste rood licht fotonen met optimale intensiteit op de huid schijnen.


Dit maakt het een ideale methode voor iedereen die zijn gezondheid wilt optimaliseren, zonder medicatie, gemakkelijk vanuit huis.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page