top of page

Rood lichttherapie voor duursporters: Verhoog je Uithoudingsvermogen en versnel je Herstel

Bijgewerkt op: 2 jun.

Ben je een wielrenner, hardloper of duursporter die zijn prestaties op een natuurlijke manier wilt verbeteren? Of wil je als sporter sneller herstellen van trainingen en blessures?


Rood lichttherapie wint snel aan populariteit onder sporters. Deze veilige, bewezen therapievorm kan je op een simpele manier helpen om je doelen sneller en effectiever te bereiken.


Zo zien we steeds meer sporters die rood lichttherapie gebruiken om hun prestaties en uithoudingsvermogen te verbeteren, maar ook voor spierherstel, en om herstel na blessures te versnellen. 


En dat in 15 minuten per dag, wanneer het jouw uitkomt, en geheel zonder bijwerkingen.


Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan verder!


Wat is Rood lichttherapie? 


Rood lichttherapie, ook wel ''fotobiomodulatie'' genoemd, is een natuurlijke behandeling die gebruik maakt van rood en nabij infrarood licht. Wanneer het licht via de huid de cellen bereikt, stimuleert het de productie van energie. De verhoogde productie van energie in de cellen is de primaire werking van rood lichttherapie en verantwoordelijk voor tal van voordelen.


''Met meer energie in de cellen, verbetert de functie van het orgaan waar de cel onderdeel van is.''

rood licht therapie voor meer energie

Hoe werkt rood lichttherapie? 


Rood lichttherapie werkt door het stimuleren van mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Het rode en nabij infrarode licht dringt via de huid door in de weefsels, waar het de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) binnen de cellen verhoogd.


ATP is de primaire energiebron van al onze lichaamscellen. Dit leidt tot verbeterde cel energie, en versnelt het herstelproces van beschadigde spieren en weefsels. 


Goed nieuws voor sporters: spiercellen hebben veel meer mitochondriën dan andere lichaamscellen! Dit maakt ze bijzonder ontvankelijk voor rood lichttherapie.

Rood lichttherapie stimuleert ook de afgifte van vetzuren uit vetcellen, die vervolgens door spiercellen als energie kunnen worden gebruikt (1).


Bovendien helpt rood lichttherapie de bloedcirculatie te verbeteren en ontstekingen te verminderen door de natuurlijke afweer van het lichaam te versterken (2).


Wil je echt de diepte in over de werking van rood lichttherapie op celniveau?
Voordelen van rood licht therapie voor duursporters 


Duursporters kunnen enorm profiteren van rood lichttherapie. De therapie helpt niet alleen bij het versnellen van herstel na training, maar verbetert ook de algehele prestaties door het verhogen van de energieniveaus en het verbeteren van de doorbloeding.


Hieronder zal ik de specifieke voordelen verder uitleggen aan de hand van studies.


Rood lichttherapie en spierherstel 


Een van de belangrijkste voordelen van rood lichttherapie voor duursporters is het bevorderen van spierherstel. Door de toegenomen ATP-productie kunnen beschadigde spiervezels sneller herstellen, wat leidt tot minder spierpijn en stijfheid na intensieve trainingen.


Een studie door Baroni et al. (2010) toonde aan dat het gebruik van lichttherapie vóór een krachtinspanning de negatieve effecten van spierschade op de spierfunctie vermindert. Met andere woorden, het licht helpt de spieren beter te presteren en sneller te herstellen na inspanning. (3).


Bovendien helpt rood lichttherapie bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedcirculatie, wat cruciaal is voor een snel herstel.


Verbeterde uithoudingsvermogen en prestaties 


Rood lichttherapie kan het uithoudingsvermogen van duursporters verbeteren door de zuurstofopname in het bloed te verhogen. Dit leidt tot betere prestaties tijdens lange en intensieve trainingssessies.


Uit onderzoek van Miranda et al. (2018) bleek dat het gebruik van lichttherapie zowel voor als na de training leidde tot een drie keer snellere verbetering van het uithoudingsvermogen dan zonder lichttherapie (4).


Daarnaast zorgt de verbeterde doorbloeding ook voor het efficiënter verwijderen van afvalstoffen zoals melkzuur, wat spiervermoeidheid vermindert.


Uit een ander onderzoek blijkt dat rood lichttherapie de weerstand tegen vermoeidheid verhoogt, waardoor atleten langer en efficiënter kunnen presteren (5)


Verkorting van hersteltijd na intensieve training 


Door de hersteltijd te verkorten, kunnen duursporters vaker en intensiever trainen zonder het risico van overbelasting. Rood lichttherapie helpt bij het sneller herstellen van spierschade na training, wat essentieel is voor een efficiënte trainingsroutine.


Ferraresi et al. (2011) onderzochten de effecten van rood lichttherapie (808 nm) op krachttraining en vonden significante verbeteringen in spierherstel en prestaties na de behandeling (6).


Preventie en behandeling van blessures 


Rood lichttherapie kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van sportblessures. Door ontstekingen te verminderen en de genezing van weefselschade te versnellen, kunnen je als sporter sneller terugkeren naar je trainingsschema na een blessure.


Een meta-analyse door Ferraresi, Hamblin, en Parizotto (2012) concludeerde dat rood lichttherapie effectief kan zijn bij de behandeling van geblesseerde spieren en zelfs bij de behandeling van aandoeningen zoals Duchenne spierdystrofie (7)


rood licht therapie voor herstel na blessures

Rood licht therapie in de praktijk: Hoe te gebruiken? 


Het toepassen van rood licht therapie is eenvoudig en kan thuis of in een professionele omgeving worden gedaan.


Sporters kunnen rood licht apparaten direct richten op de spieren en gewrichten die de meeste belasting ondervinden tijdens trainingen. Het is belangrijk om de aanbevolen sessieduur en frequentie te volgen voor optimale resultaten. 


Uit een studie van Vanin et al. (2016) bleek dat het gebruik van rood licht vóór krachttraining de beste resultaten opleverde (8)


Voor duursporters wordt aanbevolen om rood licht therapie na de training te gebruiken, en optioneel ook ervoor, om maximale voordelen te behalen.Voor advies op maat kun je altijd contact met ons opnemen.


Voorbeeld: Als wielrenner gebruik je veel de bovenbenen, en de kuiten. Wanneer je de BioPhoton+ gebruikt, zou een behandelprotocol er als volgt uit kunnen zien: 4 minuten de linker, en 4 minuten het rechterbovenbeen op 0 cm afstand. Leg vervolgens het toestel neer en laat je kuiten erop rusten voor nog eens 4 minuten. Nu heb je in slechts 12 minuten tijd je spieren ''opgeladen'' met rood licht!

Rood Licht Therapie via de huidcontact methode


Rood licht therapie panelen worden ten alle tijde op een behandel afstand gebruikt van minimaal 15 cm.


De enige uitzonderingen zijn de BioPhoton 2.0 en de BioPhoton+.


Beide toestellen zijn uitzonderlijk laag in EMF (elektromagnetische straling) en kunnen daardoor direct op de huid worden gebruikt.


Huidcontact met een paneel heeft als voordeel dat het licht nog dieper in het (spier)weefsel komt, ideaal dus voor sporters!


Meer over de unieke werking van de huidcontact methode lees je in deze blog.


rood licht therapie dieptewerking via huidcontact

Rood Licht Therapie voor sporters: Welke golflengtes?


De verschillende golflengtes die worden gebruikt in rood lichttherapie drukken we uit in nanometer (nm).


Zo heeft het zichtbare rode licht een golflengte van 620 tot 700 nm, en het niet zichtbare nabij infrarode licht een golflengte van 700 tot 1000 nm. 


rode licht golflengtes en frequenties

De golflengtes die een toestel gebruikt zijn enorm belangrijk, het zijn namelijk de ‘’werkzame bestanddelen" van rood lichttherapie.


Voor fysieke prestaties en spierherstel lijkt vooral de nabij infrarode golflengtes enorm waardevol.


Hoewel de meeste fabrikanten slechts de 850nm golflengte gebruiken, lijkt de 810nm nog belangrijker voor herstel en prestaties.

De meeste fabrikanten gebruiken geen 810nm in hun toestellen. En als 810nm wel voorkomt, dan is het slechts een klein deel van het totaal aantal LED’s.


Waarom deze fout vaak wordt gemaakt, lees je in deze blog.


810nm infrarood voor spieren

De golflengtes 810 nm en 808 nm hebben nagenoeg dezelfde werking. Wanneer het aantal studies wordt opgeteld, hebben deze samen de meeste wetenschappelijke literatuur achter zich.


Ervaringen van duursporters met Rood lichttherapie 


Veel duursporters hebben positieve ervaringen met rood lichttherapie. Zij rapporteren snellere hersteltijden, minder blessures en verbeterde prestaties. Ervaringen van onze klanten vind je op deze pagina.


Vivo Red Light Therapy is ook in de sportschool te vinden! Zo kan je bij STERK! Fysiek trainingscentrum, en bij Optisport Warnsveld terecht voor een rood lichttherapie sessie.


Wetenschappelijke onderbouwing van Rood lichttherapie


Wat betreft wetenschappelijke studies worden we op onze wenken bediend, helemaal als het gaat over spierfunctie, herstel en prestaties. We zullen daarom hieronder nog wat interessante bevindingen delen.


 1. Verbeterde spierkracht en spiermassa 

 2. Verhoogde uithoudingsvermogen en prestaties

 3. Versneld herstel en verminderde spierpijn

 4. Versneld herstel van blessures

 5. Gewichtsverlies en vetvermindering1. Verbeterde spierkracht en spiermassa 


Onderzoek toont aan dat rood licht therapie de spierkracht en spiermassa aanzienlijk kan verhogen. In een studie uit 2016 werd vastgesteld dat blootstelling aan rood licht de spierhypertrofie (spiergroei) en de maximale belasting tijdens oefeningen verhoogde (9).


Bovendien bleek uit een andere studie dat rood licht therapie de spierdikte en piekkracht bij mannelijke deelnemers verhoogde tijdens knie-strek oefeningen over een periode van acht weken (10)


2. Verhoogde uithoudingsvermogen en prestaties 


Rood licht therapie heeft aangetoond het spieruithoudingsvermogen en de prestaties van atleten te verbeteren.


 • Een studie uit 2010 toonde aan dat rood lichttherapie het aantal herhalingen bij bicepsoefeningen met meer dan 14% verhoogde bij volleyballers ten opzichte van de controlegroep (11).

 • Een andere studie met elite volleyballers toonde een verbetering van 11,6% in de tijd tot uitputting. Dit betekent dat de atleten die rood lichttherapie gebruikten, significant langer konden doorgaan met hun inspanning voordat ze uitgeput raakten.(12)

 • Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het gebruik van rood lichttherapie vóór inspanning effectief is in het vertragen van het optreden van spiervermoeidheid en het verminderen van de uitputtingsreactie, waardoor atleten langer kunnen presteren voordat vermoeidheid optreedt. (13)

rood licht therapie voor duursport , beter uithoudingsvermogen en prestaties

3. Versneld herstel en verminderde spierpijn 


Rood licht therapie heeft aangetoond de biochemische markers van spierschade en herstel positief te beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat rood lichttherapie de bloedwaarden van lactaat, creatinekinase en C-reactief proteïne significant vermindert wanneer toegepast vóór of na inspanning (14)(15).


Deze afname in biomarkers bevestigt dat rood lichttherapie het herstel versnelt en spierbeschadiging vermindert, wat cruciaal is voor een efficiënter herstelproces.


4. Versneld herstel van blessures 


Blessures kunnen een grote impact hebben op de training en prestaties van atleten. Rood lichttherapie kan helpen bij het sneller genezen van blessures. Een meta-analyse uit 2013 toonde aan dat rood lichttherapie effectief kan zijn bij de behandeling van spierblessures, zowel bij mensen als dieren (16)


Een andere studie uit 2016 vond dat rood lichttherapie significant de hersteltijd versnelde bij universiteitssporters met verschillende blessures, waaronder knieverstuikingen, hamstringblessures en achillespeesontstekingen (17).


5. Gewichtsverlies en vetvermindering 


Rood lichttherapie kan effectief bijdragen aan gewichtsverlies en vetvermindering. Onderzoek toont aan dat deze therapie zowel de omtrek van specifieke lichaamsdelen en het totale lichaamsvet aanzienlijk kan verminderen (18)


Bovendien bleek uit studies dat rood licht therapie effectief kan zijn bij de behandeling van obesitas door het verminderen van insulineresistentie en ontstekingen. (19), (20)


Conclusie: Rood lichttherapie als essentieel onderdeel van duursport 


Rood licht therapie biedt een scala aan voordelen voor duursporters, van verbeterd spierherstel tot verhoogde prestaties.


Door deze therapie op te nemen in je routine, kun je je trainingen optimaliseren en je doelen efficiënter bereiken. 


Kortom, rood lichttherapie is een natuurlijke, veilige en waardevolle aanvulling voor iedereen die serieus is over zijn sportprestaties en herstel. referenties:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23749426/

 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15954814/

 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-010-1562-z

 4. https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-017-2396-2

 5. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/pho.2014.3812

 6. https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-010-0855-0

 7. https://www.researchgate.net/publication/236461684_Low-level_laser_light_therapy_LLLT_on_muscle_tissue_Performance_fatigue_and_repair_benefited_by_the_power_of_light

 8. https://link.springer.com/article/10.1007/s10103-016-2015-7

 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27088469/

 10. https://www.researchgate.net/publication/269412590_Effect_of_low-level_laser_therapy_on_muscle_adaptation_to_knee_extensor_eccentric_training

 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20436237/

 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19731300/ 

 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21870127/

 14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24456143/

 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20436237/

 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3635110/

 17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27141153/

 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23749426/

 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26220050/

 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26398817/
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page