top of page

Rood lichttherapie bij neuropatische pijn: de studies

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Neuropathie, oftewel zenuwpijn, komt bij veel mensen voor in de benen, voeten of handen. Maar wat is neuropathie precies, en op welke manieren kan rood lichttherapie verlichting bieden? We behandelen in het kort de studieresultaten, en je krijgt gericht advies welke je vandaag nog kunt toepassen!

Wat is zenuwpijn (neuropatische pijn)?


Neuropathische pijn, verschilt van de typische pijn die we ervaren zoals bij een wond. Het ontstaat als gevolg van beschadigde zenuwen, wat leidt tot abnormale signalen en pijnprikkels in het zenuwstelsel.


Deze vorm van pijn kan diverse oorzaken hebben, zoals langdurige druk op een zenuw, ontstekingen, of aandoeningen zoals diabetes of gordelroos.


Symptomen van zenuwpijn


Zenuwpijn is vaak een unieke en moeilijk te beschrijven ervaring. Mensen met neuropathische pijn beschrijven het gevoel vaak als branderig, schrijnend, koud of warm, en gepaard met tintelingen.


Wat opvalt, is dat sommige delen van de huid gevoelloos kunnen aanvoelen terwijl ze tegelijkertijd pijn veroorzaken. Zelfs lichte aanrakingen of wrijving met kleding kunnen heftige pijnsensaties opwekken.


zenuwpijn aan voeten door neuropathie
zenuwpijn aan voeten door neuropathie

Mogelijke oorzaken zenuwpijn


De oorzaak van zenuwpijn kan verschillen, maar het ontstaat vaak door langdurige druk op een zenuw, bijvoorbeeld bij:

 • Een hernia

 • Het carpale-tunnelsyndroom

 • Het tarsale tunnel syndroom

Ontstekingen, zoals gordelroos, kunnen ook leiden tot neuropathische pijn.


Aandoeningen zoals diabetes, of het ''Guillain-Barre'' syndroom kunnen ook neuropathische pijn veroorzaken. Daarnaast hebben leefstijl, overmatig alcoholgebruik, ondervoeding, vitamine B1- of B12-deficiëntie, en vitamine B6-intoxicatie of deficiëntie ook invloed op de zenuwfunctie.


Reguliere behandelmethodes


Medicijnen die de zenuwfunctie beïnvloeden of de verwerking van pijnprikkels in de hersenen beïnvloeden, bieden doorgaans verlichting. Voorbeelden hiervan zijn amitriptyline, nortriptyline, duloxetine, carbamazepine, gabapentine of pregabaline. In sommige gevallen kan zelfs morfine nodig zijn. Gewone pijnstillers, zoals paracetamol of aspirine, zijn vaak niet effectief bij neuropathische pijn. Het grote nadeel van de genoemde medicatie zijn de mogelijke bijwerkingen.


Natuurlijke behandelmethodes


Omdat medicatie niet echt een oplossing bied, maar eerder de symptomen vermindert, wordt er vaak gekeken naar natuurlijke alternatieven vrij van bijwerkingen. Zoals ''PEA''.


PEA, ofwel Palmitoylethanolamide, is een opkomend voedingssupplement dat wordt onderzocht als een alternatieve behandeling voor zenuwpijn, met name neuropathische pijn. Deze stof komt van nature voor in ons lichaam en is betrokken bij het reguleren van ontstekingsreacties en pijn.


Het kan ontstekingen in het zenuwstelsel verminderen, wat vaak een belangrijke factor is bij neuropathische pijn. Het heeft geen bekende interacties met andere medicijnen, wat het tot een aantrekkelijke optie maakt voor mensen die al andere medicijnen gebruiken.


Hoe rood lichttherapie kan helpen


Onderzoeken laten ons zien dat rood lichttherapie veelbelovend is bij de behandeling van neuropathische pijn. Er zijn verschillende manieren waarop deze natuurlijke behandeling verlichting kan bieden, en zelfs het herstelproces kan bevorderen:


 • Pijnverlichting: Deze studie toont aan dat Rood Lichttherapie (RLT) effectief is in het verminderen van pijngevoeligheid, wat gepaard gaat met neuropathische pijn. Daarnaast resulteerde de behandeling met RLT in aanzienlijke verbeteringen in sensorimotorische functie (mobiliteit). In conclusie suggereert de studie dat RLT een veelbelovende benadering kan zijn voor de behandeling van pijn die tot nu toe moeilijk te behandelen is.


 • Ontstekingsremmende eigenschappen: Rood lichttherapie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze studie benadrukt dat RLT ontstekingen vermindert door de reactie van cellen op ontstekingen te verminderen. Het kan leiden tot een algehele afname van ontsteking en pijn.


 • Verbetering van de bloedcirculatie: Deze studie toont aan dat Rood Lichttherapie de bloedvaten kan verwijden, wat bijdraagt aan een verbeterde bloedcirculatie. Dit kan essentieel zijn voor het versnellen van het genezingsproces en het verminderen van pijn.


 • Verbeterde zenuwfunctie: Dit onderzoek laat zien dat rood lichttherapie de functie van zenuwcellen kan verbeteren. Dit kan van bijzonder belang zijn bij neuropathische aandoeningen, waarbij herstel van beschadigde zenuwen juist zo essentieel is.


minder zenuwpijn in armen en benen dankzij rood lichttherapie


Wat is Rood Lichttherapie?


Voordat we dieper ingaan op hoe rood lichttherapie neuropathische pijn kan helpen verlichten, laten we eens kijken naar wat rood lichttherapie eigenlijk is.


Deze behandelmethode maakt gebruik van specifieke golflengtes van licht uit het rode spectrum om cellulaire functies te stimuleren, ontstekingen te verminderen, de gezondheid van de huid te verbeteren en meer. Het is veilig, pijnvrij en wordt wereldwijd erkend voor zijn vermogen om genezingsprocessen te bevorderen.Rood lichttherapie en zenuwfunctie: De studies


Rood lichttherapie kan een enorm verschil maken bij het verlichten van neuropathische pijn, dat leren we aan de hand van de volgende studieresultaten:


 • Pijnverlichting: Een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift "Photomedicine and Laser Surgery heeft sterk bewijs gevonden dat rood lichttherapie (RLT) de werking van zenuwen kan remmen. Ze concluderen dan ook dat RLT effectief kan zijn voor pijnverlichting en als anestheticum werkt door neurale remming als werkingsmechanisme.


 • Verbeterde zenuwfunctie en microcirculatie: Een klinische studie bij patiënten met pijnlijke diabetische neuropathie toonde aan dat rood en nabij-infrarood lichttherapie niet alleen pijnverlichting bood, maar ook de zenuwfunctie verbeterde en de microcirculatie in de voeten stimuleerde.


 • Zenuwregeneratie: In deze studie uit 2010, uitgevoerd door Japanse onderzoekers, ontdekte dat rood en nabij-infrarood lichttherapie zenuwregeneratie kon bevorderen door ontsteking te verminderen, ze toonde aan dat de antioxidatieve eigenschappen van het licht gunstig zijn voor dit proces.


 • Zenuwherstel bij ''Bellse parese'': Deze studie benadrukt dat PBM-therapie waardevol kan zijn bij het bevorderen van het herstel van beschadigde perifere gezichtszenuwen. PBM lijkt een veelbelovende benadering te zijn om de zenuwfunctie te verbeteren, vooral in de acute fase van letsels zoals Bell's verlamming.


minder zenuwpijn in handen en gezicht dankzij rood lichttherapie


Doseringen en golflengtes


Doseringen die in studies succesvol worden toegepast variëren nogal, waardoor je met een brede doseringsbereik resultaat kunt verwachten. Doorgaans worden vrij hoge doseringen gebruikt.


In studies worden overwegend nabij infrarood golflengtes gebruikt, zoals 808, 810, 830 en 850 nanometer (nm). Maar ook zichtbare rood licht: 630, 633, 660 en 670 nm zijn succesvol gebleken.


De huidcontact methode lijkt unieke voordelen te beiden omdat het tot 5 x diepere penetratie van fotonen kan geven, ten opzichte van klassiek rood lichttherapie dat typisch op minimaal 15 cm behandelafstand moet worden gebruikt. Dankzij de huidcontact methode kan je gemakkelijk dieper gelegen zenuwweefsel bereiken met het licht.


Let op: gebruik panelen nooit direct op de huid tenzij specifiek aangegeven dat dit veilig is. Waarom? Panelen met ventilatoren geven altijd EMF. Daarnaast geven panelen met meer dan 100 mW/cm2 stralingskracht risico op oververhitting bij huidcontact.

Het advies is om 1 tot 2 maal daags het gebied welke klachten geeft te beschijnen voor 10 tot 15 minuten. Voor specifiek advies per toestel verwijs ik je naar de pagina doseringsadvies.Conclusie


De beschikbare onderzoeken wijzen op groot potentieel van rood lichttherapie om bij te dragen aan zenuwregeneratie, ontstekingsremming en verlichting van neuropathische pijn symptomen.


Dit is kan eindelijk een langdurige en veilige uitkomst bieden bij zenuwpijn aan voeten, benen, handen. Ongeacht wat de oorzaak is.


Kortom, hoewel rood lichttherapie niet als een absolute genezing moet worden beschouwd, biedt het een natuurlijke en niet-invasieve optie om de levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren!


Daarnaast is de behandeling is vrij van bijwerkingen, natuurlijk en kan het veilig gecombineerd worden naast huidige medicatie en behandelmethodes.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page