top of page

Rood lichttherapie: De onbekende weerstand booster

Bijgewerkt op: 5 apr.

Het versterken van de weerstand is tegenwoordig een prioriteit. Maar wat is je weerstand precies, en kunnen we die sterker maken? Kan het gebruik van licht daar een rol bij spelen?


In deze blog laten we 5 wetenschappelijk bewezen voordelen van licht zien voor ons immuunsysteem.


Weerstand

Wanneer we het hebben over de weerstand bedoelen we natuurlijk een goed werkend immuunsysteem. Het immuunsysteem is het gedeelte van ons lichaam dat ons beschermd tegen schadelijke pathogenen, zoals virussen, bacteriën en schimmels.

De natuur geeft ons wat we nodig hebben voor eens sterke weerstand, zoals voedingsstoffen, zonlicht, gezonde bacteriën en frisse lucht.


Uit eigen ervaring en onderzoek weet ik dat vitamine D en zink uit je dieet, of supplementen, een goede basis geeft. Maar ook medicinale paddenstoelen en een gezonde darmflora kunnen je immuunsysteem flink versterken.

Al deze immuun boosters hebben een belangrijke plaats voor mij, maar sinds rood lichttherapie onderdeel is van mijn dagelijkse routine ben ik helemaal niet meer ziek geweest.


Toeval? Misschien. Voor mij wel genoeg reden om onderzoek te doen naar de effecten van lichttherapie op het immuunsysteem.


Hoe werkt het immuunsysteem precies?


In tegenstelling tot onze organen, heeft de weerstand niet een exacte plek in het lichaam. De taak van het immuunsysteem is het onschadelijk maken van indringers. Daarom is het immuunsysteem aanwezig in alle slijmvliezen van het lichaam, zoals: huid, longen, spijsvertering. Oftewel, de plaatsen waar het lichaam in contact komt met de buitenwereld.

Het immuunsysteem is daarvoor uitgerust met verschillende cellen, zoals witte bloedcellen. Al deze verschillende soorten immuun cellen hebben specifieke taken in het opruimen van schadelijke indringers. Deze verschillende soorten immuun cellen worden geproduceerd door de milt en de thymus, en verspreid via het lymfestelsel.Verbeter de algehele gezondheid voor het immuunsysteem


Een sterk immuunsysteem daar zorg je zelf voor met de juiste basis: voeding, stressbeperking, slaap en beweging. Een tekort aan slaap, of teveel stress kunnen we niet compenseren door juiste voeding alleen. Alle elementen samen vormen een sterk immuunsysteem. We kunnen er gelukkig elke dag voor kiezen die basis te geven aan ons lichaam. Of net een beetje extra!
Versterk je immuunsysteem met lichttherapie


Bij planten en dieren worden lichtdeeltjes opgenomen. Het organisme reageert daarop met processen die herstel en groei bevorderen. Dit is bij mensen niet anders.


Natuurlijk is licht is een breed begrip, en niet elk soort licht is even goed. Zo is UVA en UVB uit de zon goed voor het immuunsysteem, maar zorgt een teveel voor huidschade. Teveel blauw licht vermindert de weerstand door het negatieve effect op slaap. Andere golflengtes aan licht uit het kleurenspectrum, zoals groen licht, hebben niet grote voordelen, noch nadelige effecten.


De beste vorm van licht die je wilt gebruiken voor je gezondheid moet niet alleen bewezen effectief zijn. Het moet ook vrij zijn van bijwerkingen. En daar komt rood lichttherapie om de hoek kijken!


Rood lichttherapie verbetert de weerstand

Licht uit het rode spectrum is misschien wel de meest interessante voor onze gezondheid. Niet voor niets heeft rood lichttherapie een breed scala aan gezondheidsvoordelen.


Laten we gaan kijken naar studies die zijn gedaan met rood lichttherapie voor het immuunsysteem:

Rood Lichttherapie verlaagt ontstekingen

Ons immuunsysteem reageert op indringers door ontsteking stofjes aan te maken. Dit is waardoor je je rot voelt, je temperatuur verhoogd en je begint te zweten. Dit is een normaal proces. Maar dit kan soms gevaarlijk en zelfs dodelijk worden wanneer er teveel ontstekingsstoffen worden aangemaakt.

Rood lichttherapie heeft een ontstekingsremmende werking zonder bijwerkingen. Verschillende studies laten zien dat deze methode ontstekingsremmend werkt, oxidatieve stress en zwelling in het vermindert.(1)


Nieuwe studies laten zelfs zien dat rood en bijna infraroodlicht longontsteking, longfibrose en andere complicaties van coronavirus infecties kunnen verminderen.(2)


Rood lichttherapie versnelt het herstel na virus

Er zijn ook verschillende studies te vinden het effect van rood licht therapie bij herpes virussen(koortslip). Studies laten duidelijk zien dat je niet alleen aanzienlijk sneller herstelt van je koortslip, het vermindert ook de typische pijnklachten die daarbij horen.(3)


Rood lichttherapie werkt tegen bacteriën en schimmels

Denk aan zwemmerseczeem, schimmelnagels of vaginale schimmels. Helaas een bekend probleem voor teveel mensen. Maar omdat het vaak voorkomt maakt niet dat het normaal is. Je kunt het prima behandelen, en nu dus ook met rood lichttherapie.


Hoe werkt het? De lichtdeeltjes zorgen ervoor dat de cellichamen van de bacteriën en schimmels kunnen afsterven. Onderzoekers lieten het schimmeldodende effect zien in de mond(4), maar ook in het lab hebben ze dit zelfde effect laten zien.(5)


Rood lichttherapie helpt beter te slapen

Tijdens je slaap is je immuunsysteem het meest actief. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je immuunsysteem optimaal kan functioneren. Wanneer je voldoende melatonine aanmaakt kom je sneller in slaap en wordt je uitgeruster wakker. Rood lichttherapie in de avond kan melatonine verhogen en de slaap verbeteren.(6)


Rood Lichttherapie verbetert lymfestelsel en bloedsomloop

Rood lichttherapie stimuleert niet alleen de bloedsomloop, maar ook de activiteit van het lymfestelsel, waardoor het ontgiften makkelijker verloopt. Ook de aanvoer van voedingsstoffen verbetert bij een betere doorbloeding.Hoe gebruik je rood lichttherapie?

Kortom, rood lichttherapie is niet alleen voor een mooier en jonger uitziende huid. Na wat onderzoek blijkt licht, en dan met name in het rode spectrum, een echte immuun booster te zijn.


Het is zo makkelijk als dagelijks 14 minuten de Vivo Red Light Therapy lamp op een probleemgebied te schijnen, houd hierbij een afstand van ongeveer 20 cm zodat je een juiste dosis ontvangt (bij de BioPhoton en de Vivo Torch is huidcontact mogelijk).


Om het immuunsysteem te ondersteunen wil je typisch de ´thymus klier´ beschijnen, deze zit onder je borstbeen. De thymus klier produceert immuun cellen. Een studie laat zelfs zien dat rood lichttherapie helpt bij het regenereren van de thymus klier waardoor zijn functie verbetert.(7)


Met kortere afstanden krijg je een grotere dosis en heb je een kortere behandeltijd nodig. Twijfel je over het toestel die je wilt gebruiken? Zorg er altijd voor dat je lamp de juiste golflengtes geeft, zonder flikkering en veilige EMF waardes. En dat de lichtintensiteit professioneel is aangetoond. Bij Vivo Red Light Therapy hebben wij dat voor je gedaan. Zo weet je zeker dat je de resultaten uit de studies kunt behalen.

 

Wetenschappelijke referenties:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5523874/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7194064/

(3) https://digitalcommons.pcom.edu/pa_systematic_reviews/363/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15954824/

(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24905928/

(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23182016/

(7) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jbio.201700282

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

GRATIS e-book Rood Lichttherapie

Een handige startersgids.
 
Compleet met 34 wetenschappelijk bewezen voordelen.

Meldt je aan voor de nieuwsbrief en ontvang direct je e-book + € 25 korting cadeau!

e-book rood licht therapie

Bedankt voor je aanmelding!