top of page
pastel-tone-purple-pink-blue-gradient-de

Rood lichttherapie: Een bewezen methode tegen haaruitval

Zoek je een veilige manier om haargroei te stimuleren, zonder medicatie, bijwerkingen en op een natuurlijke manier? Lees dan vooral verder, want in dit artikel behandelen we de wetenschappelijke studies waarbij rood lichttherapie zich bewijst als effectieve methode tegen haaruitval, en het bevorderen van haargroei.

rood licht therapie haargroei

Mannen en vrouwen

Haaruitval lijkt voor veel mensen een typisch mannenprobleem, maar dat is het zeker niet. In Nederland blijken 4 op 10 vrouwen last te hebben van dunner wordend haar. Voor veel mannen en vrouwen heerst er een taboe om te spreken over haaruitval, mensen geloven dat je ‘’er mee moet leren leven’’. Maar is dat wel zo?

Waarom verliezen we haar?

Verliezen van haar is op zich heel normaal, het groeit namelijk ook weer aan. Zo verliest een gezond persoon tussen de 50 en100 haren per dag. Maar als we meer dan 100 haren per dag verliezen wordt haaruitval op ten duur merkbaar. Wanneer het zichtbaar wordt heb je al snel 50 % van je haar verloren.

Laten we eens gaan kijken naar de verschillende oorzaken van haaruitval, namelijk:

Genen

Misschien wel de meest voorkomende oorzaak. Bij mannen begint dit typisch met duidelijk inhammen voor, en rond het kruin gebied. Dit noemen we alopecia androgenetica. Artsen geloven dat het veel van het hormoon DHT in de hoofdhuid hier verantwoordelijk voor is. Bij vrouwen lijkt het haar gelijkmatiger uit te dunnen door genetische factoren, zonder de typische inhammen zoals we bij mannen zien.

laser therapie haaruitval mannen

Stress

Chronische of acute stress kan ook haaruitval veroorzaken. Of de stressbron nu werk, relatie of financiël is maakt voor het lichaam niet uit. Het lokt dezelfde hormonale stressreactie uit welke op zijn beurt haaruitval kan triggeren.

Tekort aan voedingsstoffen

Het lichaam heeft bepaalde bouwstenen nodig om haar te kunnen maken. Met name eiwitten en

b-vitamines zijn belangrijke bouwstenen voor haar. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan haaruitval veroorzaken.

Andere minder voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

  • Auto-immuunziektes

  • Infecties op de hoofdhuid

  • Zwangerschap, menopauze

  • Chemotherapie

Leeftijd hoeft zeker niet een rol te spelen. Zo kom je geregeld 80 plussers tegen die nog al hun haar hebben, maar ook mensen begin 20 die bijna geen haar meer hebben.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

De drogist ligt er vol mee. Producten die de haargroei zouden bevorderen. Eén stof die soms terugkomt in deze producten is daadwerkelijk bewezen: Cafeïne.

Ga je naar de huisarts dan kom je al gauw bij medicatie: De meest gebruikt zijn minoxidil en finasteride. Vooral de laatste is niet geheel zonder bijwerkingen voor veel gebruikers en zou zeker geen eerste lijn behandeling moeten zijn.

Een andere maar flink duurdere optie is haartransplantatie. Deze behandeling geeft goede korte termijn resultaten. Ik zeg korte termijn. Omdat de daadwerkelijke oorzaak niet is behandeld zal je op termijn alsnog last krijgen van haarverlies.

Massage: dagelijks stevige massage van de hoofdhuid stimuleert lokaal de doorbloeding en kan daarom helpen wanneer de oorzaak een verminderde doorbloeding is. Het vergt wel enige toewijding en moeite wil je dit 2 x daags routineus toepassen.

Pruiken en haarstukken kunnen door de nieuwe technologie en comfort een prima oplossing zijn. Nadeel is wel dat deze goede gereinigd en onderhouden dienen te worden. Voor gebruikers kan dit soms best een gedoe zijn.

Rood lichttherapie tegen haaruitval

Er is behoefte aan een methode die veilig is, effectief en niet teveel moeite kost voor de behandeling van haaruitval. Hier lijkt rood lichttherapie kansen te bieden volgens de wetenschap. Los daarvan, kent deze methode nog een lijst aan andere voordelen.

Wist je dat de moderne onderzoeken met rood en nabij infrarood lichttherapie pas in de jaren 60 echt begon? Onderzoekers lieten per ongeluk zien dat laserstralen met rood licht de haargroei bij muizen stimuleerden. (Mester et al. 1968)

 

Rood licht in 670 nm golflengte lijkt het meest effectief te werken tegen haaruitval. Het stimuleert niet alleen de doorbloeding, maar ook de celstofwisseling, wat resulteert in de productie van meer haar. Een ander uniek voordeel van rood licht is dat het tot diep in de huid penetreert, zodat je ook de haarfollikels, haarmatrix, haarpapillen en de omliggende bloedvaten bereikt. Zo stimuleer je haargroei vanuit de basis.

haargroei rood licht therapie

De studies

Om de effectiviteit van een middel of methode echt te kunnen bewijzen zijn dubbelblind onderzoek ofwel een ´gerandomiseerd onderzoek met controlegroep´ (RCT) de gouden standaard in wetenschappelijke kringen.

Waardevol ‘’RCT’’ onderzoek liet zien dat:

• Rood lichttherapie om de de dag gebruikt haargroei stimuleert met 51% in vrouwen met hormoon gerelateerd haaruitval (1)

• Bij een studie gedaan met 41 mannen, lieten onderzoekers zien dat deelnemers aanzienlijk meer haarfollikel hadden ontwikkelt ten opzichte van de placebo groep (2)

Andere onderzoeken onderstrepen het effect:

• Een studie uit 2014 liet een verbluffend resultaat zien met de behandeling van rood lichttherapie bij 47 vrouwen, namelijk een 37% toename van haar (zonder bijwerkingen).(3)

• In 2018 lieten onderzoeker nogmaals zien dat rood lichttherapie een veilige en effectieve behandelmethode is voor haaruitval bij mannen.(4)

In een zogenaamde meta-analyse vergeleken onderzoekers 22 studies met andere (medicatieve) behandelmethodes voor haaruitval.

 

In conclusie bleek rood lichttherapie de superieure behandelmethode, zonder enige vorm van bijwerkingen.(5)

Werkt het voor mij?

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is hormoon gerelateerd. En juist die studies geven veelbelovende resultaten. Dus ja, grote kans dat het voor jouw geschikt is. Wanneer je brand of littekenletsel op de hoofdhuid hebt, en de haarfollikels beschadigd zijn, dan kan haargroei helaas niet hersteld worden, ook niet met rood lichttherapie.

Conclusie

Rood lichttherapie is een effectieve methode tegen haaruitval, en voor de bevordering van haargroei. Steeds meer onderzoeken laten dit effect zien. Effecten zijn binnen enkele weken merkbaar, maar wij adviseren 3-4 maanden behandeling te volgen. Het kent geen bijwerkingen, maar wel tal van andere bewezen voordelen voor de gezondheid.

Hoe begin ik?

Wil je dezelfde resultaten zoals in de onderzoeken behalen? Plan dan 3 tot 7 keer per week een sessie van 10 tot 15 minuten. Met een afstand van 15 tot 30 cm van de hoofdhuid krijg je de juiste dosering. 

De optimale golflengte aan rood licht gebruikt in studies schommelt rond de 670 nm. Nabij infrarood licht, me name 810 nm penetreert dieper in de huid waar het een ontstekingsremmend effect heeft.

De Vivo modellen leveren verschillende golflengtes van rood en nabij infrarode licht, en zijn qua lichtkracht superieur. Zo kan je haaruitval vanuit huis, liggend in bed of op de bank ontspannen behandelen.

Onze red light panelen zijn niet alleen voor het hoofd, maar het gehele lichaam.

 

Liever alleen het hoofd behandelen? De Vivo Red Light Cap is alleen voor het hoofd te gebruiken en speciaal ontwikkelt om haargroei te bevorderen.

Wetenschappelijke referenties:

(1)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28328705/

(2)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24078483/

(3)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124964/

(4)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29957664/

(5)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29797431/

bottom of page